Svijet

Kinezi grade najvišu branu na svijetu

18kn
K
ineske vlasti planiraju da izgrade branu na rijeci Dadu, koja bi sa 314 metara bila najviša na svijetu, i za koju se vjeruje da bi ugrozila rijetke vrste biljaka i riba. Mada priznaju da je to tačno, nadležni za ekologiju ipak su dali zeleno svijetlo za izgradnju brane.

Kinezi grade najvišu branu na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Prema izvještaju kineske zvanične novinske agencije Sinhua, brana bi bila u funkciji projekta hidrocentrale Šuangđijangkou na rijeci Dadu, u jugoazapadnoj pokrajini Sečuan, a ogranak grupacije ”Guodijan”, jedne od pet velikih kineskih državnih kompanija elektro-privrede, obavezao se da projekt izvede u roku od 10 godina, po cijeni od oko 3 milijarde eura.

 

Kada bude dovršena, elektrana će imati ukupni instalirani kapacitet od 2 gigavata, i proizvodiće gotovo 8 milijardi kilovat sati električne energije godišnje, odnosno od prilike dovostruko više od Huverove brane u SAD.


Brana će biti daleko viša od Brane tri klisure na rijeci Jangce (185 metara), sa hidroelektranom najveće snage na svijetu, a neznatno će nadmašiti i trenutnog rekordera - branu Nurek u Tadžikistanu, visoku 300 metara. Trentuno druga brana po visini, Sijaovan na reci Lankang (Mekong), takođe se nalazi u Kini. 

U Kini je u tokom proteklih godina naglo uzela maha izgradnja hidrocentrala, u okviru nastojanja da se upotreba obnovljivih izvora energije do 2010. poveća na 15 posto. Jedan od ovih projekata je i izgradnja kaskade od 13 brana u gornjem toku rijeke Nu, koja je zbog protesta ekologa bila blokirana skoro 10 godina, ali za koju je vlada ipak dala odobrenje u januaru ove godine.


Naučnici i ekološki aktivisti se pribojavaju da bi umnožavanje brana u jugozapadnoj Kini moglo da izazove ekološke katastrofe, kao što su klizišta i zemljotresi, ali izgleda da je vlada riješena da u svakom slučaju ostvari zacrtani cilj.

Izvor:Blic.rs

 

Portal Analitika