Svijet

Erdogan tuži lidera opozicije zbog poređenja sa Asadom

18erdogan-afp_f
T
urski premijer Redžep Tajip Erdogan najavio je da će tužiti lidera opozicije Kemala Kiličdaroglua koji ga je, nakon nedavnih bombaških napada na granici sa Sirijom, uporedio sa sirijskim predsjednikom Bašarom Asadom, objavili su danas turski mediji.

Erdogan tuži lidera opozicije zbog poređenja sa Asadom
Portal AnalitikaIzvor

"Nećemo nikome dozvoliti da premijera Turske naziva ubicom. To pitanje sam već proslijedio mojim advokatima", kazao je Erdogan tokom posjete Vašingtonu.

Kiličdaroglu, lider Republikanske narodne partije, kazao je u srijedu da nema razlike između Erdogana i Asada, i optužio turskog premijera da je odgovoran za pogibiju 51 osobe u gradu Rejhanli, u blizini granice sa Sirijom.

"Ubica 51 osobe koje su poginule u Rejhanli je Redžep Tajip Erdogan. On je za to odgovoran", rekao je novinarima Kiličdaroglu tokom posjete Briselu.

Guverner turske provincije Hataj, Dželaletin Lekesiz, kazao je u petak da je policija uhapsila jednog od glavnih osumnjičenih za eksplozije dva automobila-bombe prošlog vikenda u Rejhanliju.

"Uhvatili smo jednog od glavnih aktera koji su učestvovali u tom incidentu", rekao je Lekesiz i dodao da su još najviše dvojica njegovih saučesnika na slobodi.

Do sada su u vezi sa tim napadima uhapšene četiri osobe koje su u pritvoru, dok su još četvorica puštena na slobodu do suđenja.

Bombaški napadi izvedeni prošle subote u Rejhanliju, gradu u kojem je utočište našlo više od 300 hiljada sirijskih izbjeglica, podstakli su strahove od širenja sirijskog građanskog rata na susjedne zemlje.

Ankara je okrivila sirijski režim za te napade i saopštila da je Damask "prešao crvenu liniju", zbog čega je Turska rezervisala pravo da kao odgovor "preduzme svaku vrstu mjera".

Svi osumnjičeni za napade su turski državljani koje, kako se vjeruje, podržava sirijska vlada, ali je Damask odbacio optužbe za umiješanost i ponudio sprovođenje zajedničke istrage.

Izvor: MINA

Portal Analitika