Abiznis

Moguć štrajk budvanskih privrednika zbog inspektora

18bud
B
udvanski privrednici, čija je djelatnost povezana sa turizmom, upozorili su da će na nekoliko dana zatvoriti svoje objekte u znak protesta zbog, kako su kazali, nekorektnog odnosa inspektora koji opsjedaju Budvu, saznaje agencija Mina-business.

Moguć štrajk budvanskih privrednika zbog inspektora
Portal AnalitikaIzvor

Vlasnici kafića, restorana, butika, turističkih agencija, njih oko 70, održali su u petak sastanak i, prema nezvaničnim informacijama, namjeravaju da za nekoliko dana stupe u štrajk, jer im razne inspekcije svakodnevno blokiraju rad i kažnjavaju ih ne ostavljajući rok za otklanjanje nepravilnosti.

»Nije ovo Švajcarska gdje 90 odsto privrednika radi po zakonu, već Crna Gora koja još sa zakonima i administracijom nije stala na noge. Ljudi su otvorili firmu i mnogo toga još ne znaju, zato inspektori treba da im pomognu, a ne odmah da ih kažnjavaju«, rekao je agenciji Mina-business jedan od budvanskih privrednika.

Prema njegovim riječima, postoje prekršaji za koje odmah treba kažnjavati, kao što je neizdavanje računa, ali u drugim slučajevima inspekcija treba da ostavi barem pet dana za otklanjanje nepravilnost.

»Oko 500 inspektora je u Budvi i to nanosi štetu na duži period, zbog dva, tri dana koristi da se popuni budžet«, kazao je privrednik i dodao da inspektori dobijaju naloge da tokom dana moraju »donijeti« pet hiljada EUR u budžet.

Privrednik upozorava da je svake godine sve gore i da se objekti zatvaraju zbog ponašanja inspektora.

»Da se to odradi na drugačiji, korektniji način smanjili bi sivu ekonomiju 20 do 30 odsto«, smatra on.

Inspekcije, kako je dodao, šalju medijima izvještaje u kojima se hvale koliko su kazni naplatili i zato ima mita i korupcoje, jer nekoga kazne sa pet, a nekoga sa 500 EUR.

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove, njih 91, od 1. maja na terenu nadziru rad preduzeća koja direktno i indirektno kreiraju turistički proizvod Crne Gore, u cilju suzbijanja sive ekonomije, stvaranja uređenog tržišta i zaštite korisnika svih usluga.

Uprava za inspekcijske poslove formirala je štab za praćenje turističke sezone, koji bi trebalo da obezbijedi pravovremeno i efikasno obavljanje inspekcijskog nadzora. Štab će imati ekipe inspektora u šest primorskih opština, Ulcinju, Baru, Kotoru, Tivtu, Herceg Novomi i Budvi, odakle će se ujedno i upravljati njihovim radom.

Predviđeno je da Štab upravlja aktivnostima sedam inspekcija - turističke, tržišne, zdravstveno-sanitarne, veterinarske, inspekcija rade, za zaštitu prostora i za igre na sreću. Te inspekcije će, kako je objašnjeno, biti raspoređene u ekipe u zavisnosti od uočenih nepravilnosti na terenu.

Portal Analitika