Kultura

Popović: Njegoševa "Luča" nosi i moj senzibilitet i shvatanje svijeta

1805dimitrijepres
B
udući da sam rođen na Cetinju, da mi je ovo podneblje blisko, da me je na neki način formiralo, u „Luči“ sam našao puno elemenata koji se, inače, po problemskom karakteru odnose na moj senzibilitet i moje shvatanje svijeta, kazao je Dimitrije Popović govoreći o skulpturi „U čast Njegoševe misli“ i izložbi „Misterijum Luče mikrokozma“ koji će danas biti predstavljeni u Prijestonici.

Popović: Njegoševa "Luča" nosi i moj senzibilitet i shvatanje svijeta
Portal AnalitikaIzvor

- Kada sam razmišljao o skulpturi, kako Njegoševu misao transponirati u konkretni oblik, poslužili su mi stihovi iz Njegoševe pjesme „Crnogorac k svemogućem Bogu“, koja govori o čovjeku kao tragičnom biću koje je prognano na zemlju, koje u svojoj tragičnoj egzistenciji pokušava doprijeti do suštine tog apsoluta, do sebe samog - istakao je čuveni umjetnik.

Iskazujući zadovoljstvo činjenicom da će današnji program biti realizovan u saradnji Prijestonice Cetinje i Narodnog muzeja Crne Gore, gradonačelnik Aleksandar Bogdanović ocijenio je kako je riječ o jednom od najznačajnijih događaja povodom proslave velikog jubileja, 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

- Kao gradonačelniku, a prije svega kao građaninu Cetinja, izuzetno mi je drago što će naš grad od sjutra zvanično dobiti još jedan prepoznatljiv monument. Veliku zahvalnost na tome, prije svega, dugujemo Dimitriju Popoviću, ali i Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske, s obzirom da je skulptura njihov zajednički poklon Prijestonici Cetinje u čast važnog jubileja – dodao je gradonačelnik.

Bogdanović je najavio da je Dimitrije Popović autor i bunara na Dvorskom trgu, koji će biti postavljen tokom proslave Dana državnosti, 13. jula.

Direktor Narodnog muzeja Crne Gore Pavle Pejović kazao je kako je pomenutoj instituciji čast što je pomogla u organizaciji predstojećih događaja.

- Kao neko ko je rastao sa tim slikama, skaskama i muzikom, Dimitrije Popović iskreno reaguje i daje odgovore koji nam otvaraju nove vidike i bacaju novu svjetlost i na ovaj prostor i na Njegoša, ali i na Dimitrija samog. On je ponovo, zahvaljujući Pjesniku, iščitavanjem njegove poezije, pronašao slike duboko pohranjene u najdubljim slojevima sebe samoga, koje su, iako naslonjene na Njegoša, postale njegova poezija i njegova ispovijest – rekao je on.

Podsjećamo, skulptura „U čast Njegoševe misli“ biće svečano otkrivena na platou između Biljarde i Vladinog doma u 19 časova. Sat kasnije, u Biljardi će biti otvorena izložba „Misterijum Luče mikrokozma“.

Portal Analitika