Abiznis

FABRIS: Povećanje PDV-a da bude privremena i krizna mjera

okfabris
V
iceguverner Centralne banke Crne Gore Nikola Fabris ocijenio je u razgovoru za radio Crne Gore da eventualno povećanje PDV-a ne bi trebalo da naruši investicioni ambijent u Crnoj Gori.

FABRIS: Povećanje PDV-a da bude privremena i krizna mjera
Portal AnalitikaIzvor

- Čak i sa povećanjem PDV-a mi bi smo bili u grupi zemlaja sa najnižom stopom PDV-a jer su se pojedine države regiona i EU već odlučile na taj korak. Povećanje PDV-a ne bi trebalo da bude trajna mjera već privremena odnosno krizna mjera dok se ne bude stabilizovala situacija sa javnim situacijama, rekao je Fabris.

On je ocijenio da bi stopa rasta BDP-a trebala da bude znatno viša nego prošle godine imajući u vidu dobre makroekoniomske pokazatelje za prvi kvartal ove godine. Fabris je dodao da u daljem pregovaranju sa EU neće biti ugrožen opstanak eura i osvrnuo se na razgovore sa predstavnicima MMF-a.

- U dosadašnjim razgovorima sa CBCG povećanje PDV-a nije razmatrano sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda. Ali onaj njihov završni dokument u kome bi se mogla naći takva njihova preporuka je na dnevnom redu u ponedeljak tako da postoji mogučnost da se o tome i raspravlja ako MMF nađe za shodno da je povećanje PDV-a opravdano, rekao je viceguverner.

Fabris je procijenio da će u ovom trenutku vjrerovatno nedostajati neka sredstva u budžetu i da je u svakom slučaju neophodno tražiti neke nove izvore.

- To može biti povećanje PDV-a, pa i poreza na platni promet. Što se tiče eventualnog povećanja PDV-a mislim da bi trebalo ostaviti nižu stopu PDV nepromijenjenom jer ona se odnosi na one proizvode koji najviše utiču na životni standard. A paralelno sa povećanjem PDV-a trebalo bi razmisliti da se dio tih povećanih prihoda usmjeri kao neka vrsta socijalne pomoći za one koji će biti najugroženiji tom mjerom, naveo je Fabris koji kao pozitivnu stranu povećanja PDV-a vidi najlakši način za punjenje budžeta.

- To je poreski prihod koji se lako može evidentirati i čija kontrola može biti efikasna, naveo je on.

Govoreći o pitanju KAP-a, e Fabris je kazao da je prije bilo kakve procjene o budućnosti podgoričke fabrike potrebno utvrditi kakva je stvarna finansijska situacija u KAP-u i da li je ona onakva kakvim je pokazuju bilansi, što je i predviđeno zaključcima Skupštine.

- Formiranje stručnog tima je pravi put i greška je što to nije urađeno ranije. Jako je teško dati zaključak za kompaniju ako postoje dosta dilema vezanih za nju, i svakako da prvo treba sačekati izvještaj stručnog tima, rekao je Fabris.

 

 

 

Portal Analitika