Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • DF dostavio parlmentu nacrt lex specialisa, traže raspisivanje novih predsjedničkih izbora do 31. avgusta

DF dostavio parlmentu nacrt lex specialisa, traže raspisivanje novih predsjedničkih izbora do 31. avgusta

LekicRanko_90
D
emokratski front napravio je juče prvi korak ka sazivanju posebne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevima sa građanskog protesta, pišu Vijesti.

DF dostavio parlmentu nacrt lex specialisa, traže raspisivanje novih predsjedničkih izbora do 31. avgusta
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Skupštine i funklcioner DF-a Branko Radulović dostavio je predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću nacrte dokumenata koja bi trebalo da budu pretočena u predloge za posebnu sjednicu Skupštine, moguće na osnovu dogovora na kolegijumu predsjednika parlamenta.

Osim nacrta posebnog zakona kojim se traži poništavanje predsjedničkih i raspisivanje novih do 31. avgusta i predloga za formiranje Anketnog odbora i sprovođenje parlamentarne istrage o aferi Snimak, Krivokapiću je dostavljen i nacrt zaključaka radi ''vraćanja povjerenja u izborni proces''.

U tom nacrtu zaključaka se između ostalog predlaže formiranje posebne parlamentarne grupe koja bi se bavila izmjenama zakona o biračkim spiskovima i ličnoj karti.

Traži se i hitna reakcija tužilaštva povodom afere Snimak kao i izbor novog VDT-a sa više od dvotroćinskom većinom u parlamentu.

Nacrtom lex specialisa partije koju su podržale Miodraga Lekića traže da se predsjednički izbori proglase nevažećim i nedemokratskim. Taj zakon bi trebalo da dobije konačnu formu nakon što ga Miodrag Lekić usaglasi sa liderom SNP-a Srđanom Milićem, Pozitivne Darkom Pajovićem i prof. Milanom Popovićem ispred Građanskog kluba DF.

- Prilikom izbornog procesa prekršeni su brojni zakoni, suspendovana osnoivna ljudska prava, zajamčena Ustavom i zakonima Crne Gore, kao i konvencijama i pravilima međunarodnog prava, navodi se u nacrtu obrazloženja lex specialisa.

 

 

 

 

Portal Analitika