Zabava

Anđelina Džoli bespotrebno odstranila dojke?

1705andjelinadzoliok
G
lavna vijest u svim svjetskim medijima ove nedjelje bila je odluka slavne glumice Anđeline Džoli (37) da odstrani obje dojke, uz najavu da će isto uraditi sa jajnicima zbog šanse od 87 odsto da dobije rak.

Anđelina Džoli bespotrebno odstranila dojke?
Portal AnalitikaIzvor

Poslije uklanjanja većeg dijela grudnog tkiva, šanse da dobije kancer su, po njenoj računici, sada svega oko pet odsto. Njena odluka, kao primjer kako sve žene treba da vode računa o svom zdravlju, naišla je na opšte odobravanje.

Ali, nije sve tako bajkovito - tvrde u časopisu Natural news. Istom ovom bizarnom logikom, tvrde oni, mogu se natjerati muškarci da odsijeku sopstvene testise, jer postoji mogućnost da dobiju rak testisa. Ipak, niko ovo ne radi jer jedan od osnovnih principa medicine je da ne operišete organe koji nijesu bolesni.

Ali najtužniji dio priče, prema Natural newsu, je činjenica da su Anđelinu Džoli lagali. Ona nije imala rizik od 87 odsto da će dobiti rak dojke. Sama ideja o „procentima rizika“ je laž. U stvarnosti, svako od nas ima mikrotumore u tijelu. Rak nije nešto što vas „pogodi“ ili se „dobije“. Rak je nešto što se svakog dana sprečava odabirom načina života, pravilne ishrane i izbjegavanjem rizičnog ponašanja. Dakle, kad se nekome kaže da ima velike šanse da dobije rak, pretpostavlja se da osoba nema kontrolu nad tom bolešću, što je laž.

Čak je i Anđelina, sa svojim genom BRCA 1 koji povezuju sa rakom, mogla lako slijediti dijetalni i životni plan koji potiskuje iskazivanje potencijala gena BRCA 1. To nije neka velika filozofija, niti je isuviše teško.

Anđelina Džoli, zdrava 37-godišnjakinja, imala je više „šansi“ da umre na operacionom stolu nego da umre od tumora dojke, zaključuje Natural news.

Portal Analitika