Region

Kroacija erlajns ubuduće bez dotacija iz budžeta

1705slavkolinicok
H
rvatski ministar finansija Slavko Linić poručio je danas da nacionalna aviokompanija Croatia Airlines više neće živjeti na teret poreskih obveznika jer Vlada neće dopustiti trošenje sredstava  na "one koji nemaju pravo biti na državnom budžetu". Korisnike budžeta upozorio je da više neće biti podizanja poreza građanima, javljaju agencije.

Kroacija erlajns ubuduće bez dotacija iz budžeta
Portal AnalitikaIzvor

-Ne može više Croatia Airlines živjeti na teret poreskih obveznika, već treba početi živjeti od svog rada - ili će početi raditi i zarađivati, ili više nećemo imati nacionalnu aviokompaniju, istakao jeLinić na SDP-ovoj tribini o stanju u ekonomiji.

Naveo je da je Hrvatska odabrala kapitalistički model sa tržišnom ekonomijom u kojoj se "plata mora zaraditi".

-Stoga je neprihvatljivo da uz prosvjetare i llekare na državnom budžetu budu i željezničari, piloti i stjuardese. Onda se čudimo što imamo 180 milijardi kuna vanjskog duga. Novac treba usmjeriti u investicije, jer samo na taj način se mogu spasiti radna mjesta- rekao je Linić, dodajući da građani mogu biti sigurni da će svi plaćati poreze.

"Blagajna je pokradena. Previše je onih koji pokušavaju zataškati svoje zločine, svoju neodgovornost, te dijeliti lekcije i govoriti neistinu", istakao je Linić.

Rekao je kako je Ivo Sanader svojevremeno na splitskoj rivi okupio sto hiljada branitelja i upregnuo ih protiv tadašnje vlasti, ali nije u tome uspio.

"To je poruka i Tomislavu Karamarku. Može on upregnuti sve čelnike sindikata protiv Vlade i prijetiti, ali poručujem mu da neće uspjeti nasilno srušiti Vladu koja je odgovorna i čiji će rad već ove godine dati rezultate", rekao je Linić.

Odgovarajući na pitanja građana Linić je kazao kako Vlada blisko sarađuje s MMF-om jer "zemlja koja je dužna 44 milijarde eura mora biti u dobrim odnosima s MMF-om".

Portal Analitika