Društvo

Amfilohije: Irinej ishitreno reagovao kad se ogradio od mojih stavova

1705amfilohijeok
M
itropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije ocijenio je danas da je patrijarh te crkve Irinej "ishitreno reagovao" kada se ogradio od njegovih stavova sa beogradskog protesta protiv sporazuma o Kosovu.

Amfilohije: Irinej ishitreno reagovao kad se ogradio od mojih stavova
Portal AnalitikaIzvor

Amfilohije je Televiziji Crne Gore kazao da on i penzionisani episkop Atanasije "nijesu rekli ništa drugo osim onoga što je i on (Irinej) sam mnogo puta kazao."

Mitropolit crnogorsko-primorski se na nedavnom protestu protiv briselskog sporazuma sa Prištinom, služeći moleban, pomolio za "upokojenje" vlade i skupštine Srbije, posle čega se Irinej ogradio od takvog Amfilohijevog istupa.

Amfilohije je rekao i da "ogromna većina" sveštenstva SPC-a ima isti stav kao i on po pitanju Kosova i briselskog sporazuma, "samo što mnogi taj stav ne saopštavaju na način na koji on čini".

Amfilohije je više puta u javnosti ponovio oštro protivljenje briselskom sporazumu.

Mitropolit SPC-a je ponovio da Petar Drugi Petrović Njegoš zaslužuje da bude kanonizovan, „jer je u pitanju duboko religiozna ličnost" i saopštio da je već urađena prva ikona sa likom crnogorskog vladike i pisca.

Amfilohije je kazao da iza inicijativa o proglašenju Njegoša za sveca ne postoji bilo kakva druga namjera i da se on "mora posmatrati iznad trenutnih prepirki o crnogorstvu i srpstvu".

Ove godine obilležava se dva vijeka od Njegoševog rođenja.

Portal Analitika