Politika

Brisel: Predstavljeni propisi EU u oblasti vanjske, bezbjednosne i odbrambene politike

1705briselpoglavlje31ok
U
Briselu je danas održan sastanak eksplanatornog analitičkog pregleda pravne tekovine za 31. poglavlje, koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku. Sastanak su otvorili glavni pregovarač i pregovarač za ovo poglavlje, ambasador Aleksandar Andrija Pejović i savjetnik u Direkciji za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje Marta Garsija Fidalgo, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova.

Brisel: Predstavljeni propisi EU u oblasti vanjske, bezbjednosne i odbrambene politike
Portal AnalitikaIzvor

„Predstavnici Evropske službe vanjskih poslova su članovima crnogorske radne grupe predstavili sadržaj ovog poglavlja i pružili potrebne informacije i uputstva u pravcu daljeg usklađivanja i primjene evropskog zakonodavstva. Poglavlje 31- Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika obuhvata: politički dijalog sa EU, pitanja odnosa države kandidata s EU i njenim institucijama, saradnju s međunarodnim organizacijam, posebno s Ujedinjenim nacijama i Savjetom Evrope, razvijen sistem kontrole naoružanja, evropsku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, saradnju s NATO-om i borbu protiv terorizma“, navodi se u saopštenju.

Predstavljen je uticaj Lisabonskog ugovora na promjene u zajedničkoj vanjskoj, bezbjednosnoj i odbrambenoj politici i istaknuto da je njegovo usvajanje omogućilo osnivanje Evropske službe vanjskih poslova.

-Takođe, prezentiran je i okvir institucija, instrumenata i operacija EU u ovoj oblasti. Posebno je predstavljen politički dijalog uključujući i fokus na ljudska prava i mehanizme sprečavanja konflikta. U posebnom dijelu, predstavnici Evropske službe vanjskih poslova su ukazali na instrumente borbe protiv terorizma, bezbjednosne mjere, zaštitu tajnih podataka i kontrolu naoružanja- precizirano je u saopštenju.

Na sastanku eksplanatornog skrininga je učestvovala delegacija od 15 članova Radne grupe iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstva odbrane, Ministarstva finansija, Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, kao i predstavnika akademske zajednice.

„Cilj pregovora u ovom poglavlju je stvaranje okvira za potpuno uključivanje Crne Gore u oblast vanjske i bezbjednosne politike, kao i odbrambenog sistema EU, u cilju očuvanja zajedničkih vrijednosti Unije, jačanja međunarodne bezbjednosti i očuvanja mira“, zaključuje se u saopštenju.

 

Portal Analitika