Društvo

CGO: Oštrije sankcionisati zločin iz mržnje

1705cgologook
H
omofobija je društveno opasna pojava i nije usmjerena samo protiv LGBT zajednice, već je problem cjelokupnog društva, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

CGO: Oštrije sankcionisati zločin iz mržnje
Portal AnalitikaIzvor

Koordinator programa ljudskih prava Petar Đukanović kazao je, da su u CGO zabrinuti stanjem prava i sloboda LGBT zajednice u Crnoj Gori, „koja još živi izložena svakodnevnim prijetnjama, govoru mržnje, diskriminacije i nasilju“.

-Rezultati istraživanja pokazuju kontinuirano visok nivo homofobije crnogorskih građana, koji se odražava u izrazito negativnom stavu prema potrebi zaštite i unaprijeđenja prava LGBT osoba, dok većina homoseksualnost i dalje smatra bolešću. Dok se neko od građana zbog bilo kojeg svog ličnog svojstva osjeća ugroženo i nebezbjedno, onda niko nije do kraja slobodan- upozorio je Đukanović u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

On smatra da insistiranje na jednakim pravima i borba protiv diskriminacije po svakom osnovu, pa i seksualne orjentacije, ne ugrožavaju našu slobodu, već je dopunjuju i čini naše društvo bogatijim i otvorenijim.

Đukanović je naveo da su brojne prepreke na putu do potpune zaštite i jednakog uživanja svih ljudskih prava i osnovnih sloboda za LGBT osobe.

- Većina predrasuda je duboko utemeljena u ličnim, političkim, kulturnim i religijskim uvjerenjima- konstatovao je on.

CGO pozdravlja napore u vezi poboljšanja zakonodavne i institucionalne zaštite prava, kao što je usvajanje Strategije za poboljšanje kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori.

On je podsjetio da se Crna Gora obavezala i na poštovanje niza međunarodnih dokumenata, usmjerenih na unaprijeđenje zaštite prava LGBT osoba.

-U oblasti zakonodavstva treba što hitnije razmotriti usvajanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona, kojima bi se predvidjelo strožije kažnjavanje za zločin iz mržnje, kao i za propagandu mržnje u odnosu na LGBT osobe. Nadamo se da ćemo uskoro slaviti dan kada će svi građani u Crnoj Gori, uključujući pripadnike LGBT zajednice, moći uživati svoja prava u potpunosti i živjeti sigurno, slobodno i zaštićeni od diskriminacije i fizičkog, emocionalnog ili verbalnog uznemiravanja- zaključio je on.

Portal Analitika