Abiznis

HAAB: Odobravanje kredita sa valutnom klauzulom je dozvoljen pravni posao

1705haabok
P
ovodom tužbe koju je Centar za zaštitu potrošača u ime 240 korisnika švajcarskih kredita danas predao podgoričkom Osnovnom sudu, tužena Hipo alpe adria banka je saopštila da tvrdnje da je švajcarski franak samo fiktivno bio vezan za valutu, koja ni u jednom momentu nije ušla u Crnu Goru niti u bankarski sistem, “apsolutno ne odgovaraju istini”.

HAAB: Odobravanje kredita sa valutnom klauzulom je dozvoljen pravni posao
Portal AnalitikaIzvor

-Razumijemo klijente i problem koje imaju zbog promjene kursa, ali se uporno zaboravlja da je i banka nabavljala izvore sredstava u valutama u kojima ih je svojevremeno i odobravala, takođe po tadašnjim tržišnim cijenama, te i za banku, u tom dijelu, važe ista pravila kao i za klijente kojima su plasirana sredstva. Međutim, na eksterne faktore, kao što je kurs tih valuta banka naravno nije mogla, niti može da utiče. Vezano za tvrdnje da je u toku sklapanja kreditnih ugovora bilo propusta kada je valutna klauzula u pitanju, te kako je moguće da je kredit podignut u eurima na kraju isplatom vezan za švajcarski franak, podsjećamo da je odobravanje kredita sa valutnom klauzulom dozvoljen pravni posao, koji ne podliježe zakonskim ili drugim ograničenjima, što je nedavno potvrdio i regulator crnogorskog bankarskog sistema- naglašava se u saopštenju, dostavljenom Portalu Analitika.

Hipo alpe adria podsjeća da je odobravala namjenske stambene kredite u francima tokom 2007. i 2008. Godine i da je tokom tog perioda banka aktivno informisala sve klijente o rizicima koje preuzimaju, i posljedicama eventualnih promjena kursa koje mogu uslijediti u budućnosti, na koje banka ni na koji način ne može da utiče.

“Svi klijenti koji su svojevremeno uzeli kredite u francima, pored redovne kreditne dokumentacije, potpisali su i izjavu  o tome da su u potpunosti svjesni rizika koji preuzimaju. Kada je riječ o budućim akcijama, banka prati kretanje kursa i  spremna je, u određenom trenutku u dogovoru sa klijentom, da sugeriše klijentima konverziju. Klijenti, shodno odredbama ugovora, naravno, mogu u svakom momentu  obaviti konverziju svog duga iz franaka u eure.  Neka od rješenja su, dakle, reprogrami uz produženje roka otplate kredita, što je klijentima više puta nuđeno. Tu je i konverzija duga u eure, što je klijentima uvijek bilo  garantovano od strane banke”, ističe se u saopštenju.

U sklopu redovnog monitoringa svih vrsta rizika kojima je izložena, pa između ostalog i valutnog, banka nastoji da pribavi relevantne informacije koje bi omogućile da se klijentu sa većim stepenom sigurnosti sugeriše konverzija, a naravno u njegovom najboljem interesu, čime će i rizik banke biti proporcionalno manji.

-   Povodom navoda da su sklopljeni štetni ugovori, treba podsjetiti i da je kamatna stopa po kojoj  su odobravani namjenski stambeni krediti  u francima 2007. i 2008. bila ubjedljivo najpovoljnija na tržištu. Ta povoljnost za klijenta održala se na snazi narednih par godina, do momenta velikih fluktuacija kursa, početkom 2009. godine. Sve do tada, klijenti koji su imali kredite u švajcarskoj valuti bili su u povoljnijem položaju i  imali niže mjesečne rate od klijenata sa kreditima u domaćoj valuti.  Bili smo,  međutim,  svjedoci veoma nestabilne situacija na tržištu valuta, i od kursa 0,6 eura za franak početkom 2007. godine; 0.8 u 2011. godini do sadašnjih  0.82 eura za jedinicu švajcarske valute.  Istovremeno, vrijednost tromjesečnog libora u vrijeme odobrenja kredita iznosila je 2,11 odsto,  a sada iznosi 0.012 odsto. Vezano za tvrdnje o navodnom kršenju zakona, ponavljamo da je banka u svakom momentu postupala u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora,  što će se i sudski dokazati. Za vrijeme trajanja ugovora o kreditu, banka nikada nije vršila korekcije inicijalno ugovorenih kamatnih stopa, niti ičim ugrozila prava klijenata. Na eksterne faktore, međutim, banka ne može da utiče- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika