Abiznis

Završeno treće savjetovanje Crnogorskog komiteta CIGRE

1705cigreok
T
reće savjetovanje Crnogorskog komiteta CIGRE završeno je juče- na Skupštini je usvojen Memorandum o formiranju SERCC-a i prihvaćenja inicijativa da Crnogorski komitet CIGRE postane član ove asocijacije za jugoistočnu i centralnu Evropu, saopšteno je Portalu Analitika sa skupa.

Završeno treće savjetovanje Crnogorskog komiteta CIGRE
Portal AnalitikaIzvor

“Imenovan je Upravni odbor koji u svom sastavu ima šest novih članova, predsjednika Studijskih komiteta za transformatore, visokonaponsku opremu, postrojenja, razvoj i ekonomiju, eksploataciju i upravljanje elektroenergetskim sistemom, kao i za distributivne sisteme i decentralizovanu proizvodnju. Potvrđen je mandat dosadašnjem predsjedniku, potpredsjedniku i Sekretarijatu CG KO CIGRE. Na sjednici Upravnog obora održanoj po završetku trećeg savjetovanja data je pozitivna ocjena o rezultatima rada”, navedeno je u saopštenju.

Teme okruglog stola „Elektromagnetsko zračenje elektroenergetskih objekata“ i „Slučaj Andrijevica 2013. – Poruke i pouke“ su ocijenjene vrlo korisnim, a rasprava je iskristalisala zaključke.

-Prva tema je otvorila prostor intenzivne saradnje Crnogorskog komiteta CIGRE sa autorima podzakonskih akata i u primjeni njihovih odredbi. Učesnici rasprave povodom druge teme su se saglasili da jedino cjelovit pristup problemu, društveni konsenzus i jasno definisani standardi mogu garantovati pouzdano snabdijevanje električnom energijom. Izlagači su opravdali svoje učešće i postigli željeni efekat- ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, studijski komiteti su izabrali najzapaženije referate i njihovi autori će dobiti odgovarajuća priznanja.

-Skupština i Upravni odbor su ocijenili pozitivnim ukupan odnos Crnogorskog elektroprenosnog sistema i Elektrotehničkog fakulteta. Sa zadovoljostvom je prihvaćena spremnost Ministarstva ekonomije na intenziviranje saradnje. Želja je da se u narednim kontaktima saradnja sa EPCG dovede na nivo iz vremena osnivanja Crnogorskog komiteta CIGRE i održavanja prvog savjetovanja. Izražena je nada da će se to i realizovati- zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika