Abiznis

Ministarstvo saobraćaja: Netačni navodi da su ruski vozovi jeftiniji

novaa
M
inistarstvo saobraćaja i pomorstva i Željeznički prevoz Crne Gore koriste priliku da pojasne javnosti da su tvrdnje i medijski napisi o mogućnosti kupovine višestruko jeftinijih vozova netačne.

Ministarstvo saobraćaja: Netačni navodi da su ruski vozovi jeftiniji
Portal AnalitikaIzvor

-Vozovi španskog proizvođača željezničkih sredstava (CAF) izabrani su 27. oktobra 2011. godine na međunarodnom tenderu na koji su stigle ponude i od njemačkog ’’Siemens-a’’, švajcarskog ’’Stadler-a’’, poljske ’’PESA-e“, hrvatskog ’’Gredelj-a’’ i kompanije ’’Rade Končar’’ i češke ’’Škode’’. Najpovoljniji ponuđač i najbolja ponuda stigla je od španskog CAF-a te je sa njima i potpisan Ugovor. Na tenderu se nije prijavio nijedan ruski proizvođač, pa samim tim nije mogao biti ni izabran kao najpovoljniji za kupovinu i eksploataciju u uslovima crnogorske željezničke mreže. U medijskim tekstovima je navedeno da je model ’’ruskog voza’’ mogao biti kupljen za višestruko nižu cijenu, ali se ne navodi koji je to model, ko je proizvođač, a ni imena konsultovanih stručnjaka na čiji se autoritet pozivaju autori teksta, navode iz Ministarstva saobraćaja.

Takođe, iz Ministarstva demantuju neutemeljenu tvrdnju da se putnici na relaciji Beograd-Bar prevoze kolima koja su ’’ispod svakog ljudskog dostojanstva’’.

- Upravo na toj relaciji putnici traže mjesto više u nedavno remontovanim i modernizovanim kolima, pa pozivamo i autore ove tvrdnje da se u to sami uvjere putovanjem prugom Beograd-Bar vozovima Željezničkog prevoza Crne Gore. Ovo je takođe prilika da sa renomiranim konsultantom, londonskom kompanijom Booz & Co, podijelimo zadovoljstvo zbog uspjeha tenderske procedure i realizacije ugovora. Napominjemo da je pomenuti konsultant u ovom poslu angažovan uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj koja je odobrila tehničke karakteristike voza u potpunosti usklađene sa zahtjevima EU, između ostalog i to da mu rok eksploatacije mora biti duži od 30 godina, zaključeno je iz Ministarstva saobraćaja.

 

 

Portal Analitika