Kultura

Tri filma crnogorskih dokumentarista na 4. Telekom UnderhillFestu

1705underhill
T
ri crnogorska autora predstaviće svoje nove naslove na ovogodišnjem 4. Telekom UnderhillFestu, koji će svečano biti otvoren 30. maja u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Tri filma crnogorskih dokumentarista na 4. Telekom UnderhillFestu
Portal AnalitikaIzvor

Naime, u regionalnoj selekciji će biti prikazani filmovi „Život je...“ Vladimira Perovića, „Achtung, Achtung“ Dragana Dubljevića i „Lud za tobom“ Danila Marunovića.

Jedina manifestacija koja u Crnoj Gori promoviše dokumentarno stvaralaštvo biće otvorena projekcijom filma „Karsu“ Mersedes Štalenhef, a zatim će se na glavnoj sceni nacionalnog teatra koncert održati junakinja ovog ostvarenja, Karsu Donmez. U isto vrijeme, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju biće prikazan film „Karsu“.

- Od 31. maja do 7. juna filmovi će biti prikazivani na Cinema garaži, između ulica Novaka Miloševa i Vuka Karadžića, izabrani u okviru tri selekcije - međunarodne, regionalne i vantakmičarske. Za 8. jun planiranje je svečano zatvaranje festivala, kada će ujedno biti dodijeljene nagrade. Nakon toga, nastupiće duo „Beta Baroque“, kao predgrupa glavnim gostima, „Obojenom programu“ iz Novog Sada. Osim Podgorice, ove godine ćemo imati i dvije projekcije na Cetinju: osim „Karsu“, 31. maja biće prikazan film „Život je...“ Vladimira Perovića – kazala je Sanja Jovanović, direktorica produkcije UnderhillFesta.

Vuk Perović, umjetnički direktor festivala, s posebnim zadovoljstvom je najavio prikazivanje čak tri filma crnogorskih autora: Perovića, Dubljevića i Marunovića.

- Zato je ovaj filmski festival i pokrenut – da bi iznjedrili nove autore dokumentarnog filma u Crnoj Gori – dodao je on.

Najavljujući program četvrtog izdanja UnderhillFesta, Perović je podsjetio da će u tri selekcije biti prikazano 30-ak filmova.

- Među njima su ovogodišnji dobitnik Oskara „Searching for Sugar man“, izraelski „Gatekeepers“ koji je nominovan za isto priznanje, kao i „Hari Din Stenton“ o omiljenom epizodisti američkog nezavisnog filma. Uz podršku Britanskog savjeta, biće održana projekcija filma „London – Modern Babylon“ Džilijana Templa, omiljenog reditelja „Sex Pistolsa“. Imaćemo i regionalnu premijeru filma „Balkan Spirit“ Hermana Vaskea, koji je dijelom rađen i posvećen Crnoj Gori – najavio je Perović.

Takođe, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, biće priređena retrospektiva remasterizovanih filmova Vlatka Gilića.

Žiri četvrtog Telekom UnderhillFesta su tri reditelja: Marijeke Šelar iz Holandije, Željka Sukova iz Hrvatske i Nemanja Bečanović iz Crne Gore.

Marija Živković, PR Crnogorskog Telekoma, koji je generalni sponzor festivala, podsjetila da već tri godine podržavaju ovu manifestaciju. I ove godine za korisnike svoje mreže omogućili su glasanje putem SMS-a, čime će biti određen dobitnik nagrade publike.

- Jedan dio filmova sa festivala naći će se u ponudi Videoteke, servisa Extra TV-a, u kome se već mogu vidjeti pojedini naslovi iz protekle dvije godine. Drago nam je što podržavamo ovaj kulturni događaj bitan ne samo za Podgoricu i Cetinje, već i cijelu Crnu Goru – dodala je Živković.

Borka Lješković, PR Montecca, rekla je da će kompanija koju predstavlja, tokom svoje prve saradnje sa UnderhillFestom, biti sponzor muzičkih događanja.

Organizatori su rekli da budžet još nije zaokružen i da, osim 5.000 eura koje su putem konkursa dobili od Ministarstva kulture, ostalu pomoć duguju sponzorima i partnerima - Glavnom gradu, njegovom Sekreterijatu za kulturu i Parking servisu, zatim Turskoj ambasadi u Podgorici i Holandskoj ambasadi u Beogradu, kao i Crnogorskom narodnom pozorištu.

Portal Analitika