Društvo

Istraživanje Matice crnogorske: Većina građana Crne Gore govori crnogorskim jezikom

okmatica
C
rnogorski jezik je većinski u Crnoj Gori i njim govori 43,1 odsto građana Crne Gore pokazalo je istraživanje Matice crnogorske.

Istraživanje Matice crnogorske: Većina građana Crne Gore govori crnogorskim jezikom
Portal AnalitikaIzvor

Prema tom istraživanju srpskim govori 39 odsto građana, bosanskim jezikom 5,9 odsto građana, srpsko-hrvatskim 2,8 a skoro 7,5 odsto ispitanika smatra da je u pitanju isti jezik sa različitim nazivima.

jezikU odnosu na istraživanje iz 2011. desila se situacija da je crnogorski preuzeo primat nad srpskim jezikom.

Tada je crnogorskim jezikom govorilo 34,1 odsto građana a srpskim čak 46,1 odsto građana.

Prema zvaničnom popisu iz 2011. godine srpskim jezikom u Crnoj Gori je govorilo 42,8, crnogorskim 37 odsto a bosanskim 5,3 odsto.

Matica crnogorska je u okviru tekućih programskih aktivnosti prije nekoliko dana realizovala svoje treće dubinsko istraživanje javnog mnjenja na temu identitetskih stavova građana Crne Gore. Istraživanje je sprovedeno uz profesionalnu i tehničku pomoć CEDEM-a.

simboliPo tom istraživanju skoro tri četvtine građana Crne Gore osjeća se ponosnim što su državljani Crne Gore, dok 26 odsto građana nije ponosno što živi u Crnoj Gori.

U odnosu na istraživanje iz 2011. godine broj građana Crne Gore koji su ponosni što su njeni državljani je porastao za više od dva odsto dok je broj onih koji nijesu ponosni opao za blizu dva odsto.

Kako se navodi u istraživanju, podrška građana državnim simbolima je u stalnom porastu.

Preko 60 odsto građana podržava sva tri državna simbola - himnu, grb i zastavu, i prema njima iskazuje nesumnjivo pozitivan odnos, dok negativan odnos prema državnim simbolima ima nešto ispod 20 odsto građana.

Prema rezultatima istraživanja skoro polovina građana Crne Gore njih 48,5 odsto smatra da Crnu Goru treba definisati kao građansku državu.

Skoro 28 odsto građana smatra da Crna Gora treba da bude višenacionalna zajednica u kojoj su sve nacije ravnopravne. Deset odsto građana smatra da Crna Gora treba da bude nacionalna država Crnogoraca a 5,4 odsto nacionalna država Srba.

Kao najveću prepreku napretku crnogorske države ispitanici vide siromaštvo, slabu ekonomiju i kriminal i korupciju i to preko 80 odsto ispitanika. Da su slabe institucije prepreka razvoju države smatra 62 odsto ispitanika, nepremijenjivanje zakona 66 odsto a političke podjele 58 odsto ispitanika.

1705crkveKada je riječ o odnosu između SPC i CPC 29,8 odsto ispitanika smatra da te dvije crkve treba da imaju ravnopravan status, 30,2 odsto smatra da treba da postoji samo SPC a 7,4 odsto da postoji samo CPC. O crkvenom pitanju čak 32,7 odsto građana Crne Gore nema stav.

U okviru istraživanja ispitivani su stavovi građana prema državnom identitetu, patriotizmu, naciji i nacionalizmu, multikulturalnosti, jeziku, religioznosti, vjeroispovijesti i institucionalnoj zaštiti nacionalnog i kulturnog identiteta.

Portal Analitika