Abiznis

U toku konkurs za Eko opštinu i Eko preduzeće

konkurs
C
rna Gora kao ekološka država traži najbolji model dalje transformacije javne svijesti o rizicima u životnoj sredini i načinu na koji možemo da doprinesemo eliminisanju tih rizika, sa ciljem kreiranja zdravog ambijenta za nas i naše potomke. Ministarstvo održivog razvoja i turizma želi iznova da motiviše građane na akciju putem projekta Podizanje ekološke svijesti finansiranog od strane Evropske unije. Svrha je prenijeti građanima poruku da zaštita životne sredine mora biti jedan od prioriteta u aktivnostima na svim nivoima.

U toku konkurs za Eko opštinu i Eko preduzeće
Portal AnalitikaIzvor

Tako se u okviru pomenutog projekta organizuje konkurs za Eko opštinu i Eko preduzeće. Opštine koje pobijede na takmičenju dobijaju šansu da javnosti Crne Gore i šire prikažu aktivnosti koje su sprovedene na ovom polju, te poboljšaju svoju turističku ponudu. Pobjednička preduzeća, osim karakterisanja kao društveno odgovornih, dobijaju i mogućnost da konkurišu za naredni korak, i osvoje nagradu koja se dodjeljuju preduzećima u Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine.

Konkurs za Eko opštinu 2013 i Eko preduzeće 2013 počeo je 1. aprila, a prijave je potrebno dostaviti najkasnije do 27. maja. Pobjednici će biti odabrani od strane članova žirija različitih profila, i proglašeni na zvaničnoj dodjeli tokom juna.

Žiri za izbor Eko opštine sastavljen je od predstavnika: Ministarstva održivog razvoja i turizma, Zajednice opština Crne Gore, UNDP, NVO Green Home, JP Nacionalni parkovi, dnevnog lista Dan, dnevnog lista Pobjeda, NVO Ozon, UDG.

Ocjenjivanje se vrši po kriterijumima: unutrašnja organizacija i sprovođenje politike i u oblasti zivotne sredine; jačanje kapaciteta, javnost rada i saradnja sa civilnim sektorom; međuopštinska i međunarodna saradnja i učešće u projektima.

Žiri za izbor Eko preduzeća sastavljen je od predstavnika: Ministarstva održivog razvoja i turizma, Privredne komore Crne Gore, Unije poslodavaca Crne Gore, Montenegro biznis alijanse, Ekonomskog fakulteta i Digitalizuj.me, NVO Zeleni korak, dnevnog lista Vijesti, dnevnog lista Dnevne novine, Agencije za zaštitu životne sredine.

Ocjenjivanje se vrši po kriterijumima: ispunjavanje zakonskih obaveza; interne politike i procedure; nove tehnologije i standardi; društvena odgovornost i saradnja sa lokalnom samoupravom.

U skladu sa navedenim, pozivamo opštine i preduzeća u Crnoj Gori da nam se pridruže na prvom organizovanom konkursu za odabir Eko opštine 2013 i Eko preduzeća 2013 u Crnoj Gori, kako bismo zajednički radili na jačanju ekološke svijesti, odgovornom odnosu prema životnoj sredini, a samim tim i jačanju konkuretnosti svih onih koji nose obilježje ekološki odgovornog subjekta, navodi se u saopštenju.

 

 

Portal Analitika