Društvo

NVO 4 Life uputila komentare na Nacrt za poglavlje 23

174_lifeok
N
VO 4 Life uputila je danas Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih inegracija komentare na Nacrt akcionog plana za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava. Ova NVO smatra da je samim Nacrtom akcionog plana, koje upravo obrađuje pitanje temeljnih ljudskih prava, učinjena diskriminacija prema čitavoj jednoj diskriminisanoj i marginalizovanoj grupi, koja je veoma brojna, zavisnicima.

NVO 4 Life uputila komentare na Nacrt za poglavlje 23
Portal AnalitikaIzvor

U ovoj NVO ističu da su neprijatno iznenađeni činjenicom da u Nacrtu akcionog plana za poglavlje 23 ni jednom rečenicom nije pomenuta ova grupa, kao ni to da ni jedna aktivnost kojom bi se poboljšalo stanje ove diskriminisane i marginalizovane grupe nije uvrštena u Nacrt akcionog plana.

Zabrinjava, kažu, kršenje osnovnih prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu prema ženama zavisnicama od droga za koje danas u Crnoj Gori ne postoji mjesto na kome se mogu rehabilitovati i resocijalizovati. Tu su, kako navode, brojni drugi primjeri diskriminacije prema ovoj populaciji, pa čak i fizički napadi nad onima koji su pristali da se liječe i istjeruju iz prostorija u kojima se liječe. Sve to ukazuje da su zavisnici od droga jedni od najdiskriminisanijih.

NVO je stoga uputila komentare Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, da se pitanje zaštite temeljnih ljudskih prava zavisnika uvrsti u Nacrt akcionog  plana za poglavlje 23.  U komentarima koje smo uputili je navedeno i dvadeset konkretnih mjera koje se trebaju realizovati kako bi se unaprijedilo stanje u poštovanju prava koja se odnose na ovu populaciju, kaže se u saopštenju.

 

Portal Analitika