Abiznis

Monstat: Aprilska potrošačka korpa 806 eura

1705monstatlogook
T
rend rasta vrijednosti potrošačke korpe, praćen padom zarada, nastavljen je i u aprilu. Vrijednost minimalne potrošačke korpe u aprilu je iznosila 806,2 eura, 0,5 odsto više nego u martu, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Monstat: Aprilska potrošačka korpa 806 eura
Portal AnalitikaIzvor

Od toga se na hranu i bezalkoholna pića odnosilo 260,8 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 351,2 eura, dok je vrijednost imputirane rente 194,2 eura.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u aprilu je, u odnosu na mart, zabilježila rast od 2,6 odsto. Korpa za neprehrambene proizvode i usluge je u odnosu na mart pala 0,5 odsto, dok je vrijednost imputirane rente pala 0,4 odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe u aprilu je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećana 2,4 odsto, dok je u odnosu na decembar veća 0,8 odsto.

Iz Monstata su objasnili da vrijednost minimalne potrošačke korpe predstavlja sumu izdataka za hranu i ostalih tekućih, koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo, koje čine dvoje odraslih i dvoje djece.

Prilikom određivanja minimalnih izdataka za hranu i bezalkoholna pića, utvrđeno ja da neophodna količina minimalnog kalorijskog unosa iznosi 2,21 hiljadu kilokalorija dnevno po stanovniku. Potrošačka korpa obuhvata izdatke za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića, neprehrambenih proizvoda i usluga, kao i vrijednost imputirane rente.

Predstavnici Monstata su naveli da se za izračunavanje vrijednosti korpe za hranu i bezalkoholna pića od 130 proizvoda koristi prosječna cijena u tekućem mjesecu, pomnožena sa mjesečnom količinom u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Portal Analitika