Društvo

Njegošev mauzolej će biti rekonstruisan

17mauzolejok
K
oordinacioni odbor za proslavu 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, na čijem čelu je predsjednik Vlade Milo Đukanović, dinamizirao je aktivnosti na obilježavanju velikog jubileja. U susret jubileju velikog pjesnika Njegošev mauzolej će biti rekonstruisan, a posao je povjeren Direkciji javnih radova i kulturnim institucijama.

Njegošev mauzolej će biti rekonstruisan
Portal AnalitikaIzvor

Centralna svečanost biće upriličena na dan Njegoševog rođenja organizovanjem akademije na Cetinju, na kojoj će govoriti predsjednik Crne Gore Filip Vujanović. U oktobru će biti održana svečana sjednica Skupštine Crne Gore u čast osnivanja Njegoševog Senata, na kojoj će govoriti predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić. U novembru će, kako se navodi u saopštenju Vlade, u Beranama takođe biti organizovana svečana akademija, na kojoj će govoriti predsjednik Vlade Milo Đukanović, navodi se u saopštenju Vlade dostavljenom Portalu Analitika.

Sastavni dio programa je i izložba Njegoševih portreta koju organizuje Narodni muzej Crne Gore, kao i Njegoševih djela u organizaciji Nacionalne biblioteke ''Đurđe Crnojević''.

Državni arhiv će prirediti izložbu Njegoš u dokumentima Državnog arhiva. Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija realizovalo je likovni i literarni konkurs na temu ''Njegoš i Evropa'', dok će Fondacija Petrović Njegoš obezbijediti nagradu za projekat ''Živjeti zajedno''. Prijestonica Cetinje će između ostalog rekonstruisati Njegoševu ulicu, i zajedno sa Turističkom organizacijom Cetinja organizovati trodnevnu školu u prirodi za djecu iz svih crnogorskih gradova.

Mnoge lokalne zajednice i institucije na raznim nivoima će svojim programima upotpuniti obilježavanje ovog velikog crnogorskog jubileja, a raznovrsne redovne kulturne manifestacije u Crnoj Gori ove godine biće upravo u znaku Njegoša, kaže se u saopštenju Vlade.

foto: montenegro.travel

 

 

Portal Analitika