Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • STRATEGIJA: Izgradnjom podmorskog kabla do Italije BDP Crne Gore za pet godina porašće 13 odsto

STRATEGIJA: Izgradnjom podmorskog kabla do Italije BDP Crne Gore za pet godina porašće 13 odsto

 

kablslajd
Izgradnjom podmorskog kabla do Itallije, BDP Crne Gore u toku petogodišnjeg perioda porašće za 13 odsto, odnosno 390 miliona eura, navodi se Nacrtu strategije razvoja energetike do 2030. godine, koju je juče usvojila Vlada. Prihodi od prenosa na osnovu povećanja kapaciteta i efikasnije primjene metoda za upravljanje zagušenjima iznosiće od 5 do 11 miliona eura godišnje.

STRATEGIJA: Izgradnjom podmorskog kabla do Italije BDP Crne Gore za pet godina porašće 13 odsto
Portal AnalitikaIzvor

U odjelu “Analiza efekata izgradnje pomorske HVDC interkonekcije između Italije i Crne Gore” se potencira  Scenario 3 koji pretpostavlja izgradnju podmorskog kabla HVDC kapaciteta 1.000 MW između Crne Gore i Italije.

Nosioci posla su CGES i kompanija Terna, italijanski operator prenosnog sistema.

- Izgradnja kabla i pratećih objekata trajaće 5 godina, a investicije u Crnoj Gori zajedno sa dokapitalizacijom CGES iznose 334 miliona eura, od čega investicije CGES iznose 100 miliona eura. Cilj ove analize je da se kvantifikuju efekti promjena do kojih će doći realizacijom projekta izgradnje podmorske HVDC interkonekcije, te da se dobijeni rezultati uporede sa procjenama o rastu BDP-a u slučaju da je HVDC izgrađen sa nekom drugom državom umjesto sa Crnom Gorom.

- U cilju procjene direktnih efekata, kreiran je makroekonomski model i procijenjen multiplikator investicija od 1,17, što praktično znači da investicija od 334 miliona eura povlači za sobom povećanje BDP za 390 miliona eura ili prosječno 78 miliona eura godišnje.  Na osnovu svog makroekonomskog modela utvrđen je i koeficijent elastičnosti budžetskih prihoda u odnosu na BDP u nivou od 0,28. Kako je prema prethodnom utvrđeno povećanje BDP-a u periodu od 5 godina za 13 odsto, to implicira i povećanje budžetskih prihoda u istom periodu za 3,54 odsto ili oko 41 miliona, piše u Nacrtu strategije koju je Vlada usvojila juče.

Prema Nacrtu, prihodi od prenosa na osnovu povećanja kapaciteta i efikasnije primjene metoda za upravljanje zagušenjima iznosiće pet do 11 miliona eura godišnje. Uz to, izgradnja kabla i dalekovoda Tivat-Pljevlja dovešće do smanjenja tehničkih gubitaka u prenosnoj mreži u procijenjenoj vrijednosti od 1,5 miliona eura godišnje.

Pored toga smanjenje ukupne neisporučene energije, odnosno povećanje sposobnosti sistema da isporuči električnu energiju za kojom postoji potražnja, donijeće oko 825 000 eura godišnje. U Nacrtu se potenciraju i ostala smanjenja troškova u sistemu.

- Smanjenje operativnih troškova prenosa po osnovu povećanja količine prenesene električne energije i smanjenja učešća domaćih potrošača u pokrivanju ovih troškova: 2 do 3 miliona eura. Dok će prihod budžeta po osnovu naplate poreza na novostvorene objekte i infrastrukturu iznositi 1,15 miliona eura. U slučaju nerealizacije projekta ili realizacije u nekoj od susjednih zemalja, izgubljeni dohodak bi iznosio najmanje 10–15 miliona eura godišnje, piše u Nacrtu. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 780 miliona eura, a radove kroz crnogorski dio teritorije finansiraće EBRD i KFW banka.

Portal Analitika