Svijet

Štrajk u Savjetu Evrope

justus
Z
aposleni u Savjetu Evropske unije, institucije koja predstavlja države članice, ponovno su juče stupili u štrajk zbog planova da im se smanje plate, produži radno vrijeme i poveća starosni vijek za odlazak u penziju.

Štrajk u Savjetu Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Sjedište Savjeta EU, zgrada "Justus Lipsius", (na slici) juče je bila skoro prazna, a umjesto 29, održana su samo tri sastanka.
To je već četvrti štrajk službenika u proteklih nekoliko mjeseci.

U evropskim institucijama se priprema reforma dosadašnjeg sistema obračuna plata službenicima, odlaska u penziju i sistema napredovanja, a sve u skladu sa novim budžetskim ciklusom od 2014-2020.
Unija sindikata, koja je organizovala štrajk, navodi da bi se službenicima u narednih 15 godina mogla smanjiti kupovna moć za 60 odsto, ako zemlje članice nastave da insistiraju na politici štednje. Sindikati se protive i pomjeranju roka za odlazak u penziju sa 63 na 67 godina.

Među predviđenim reformama, o kojima se još pregovara, nalazi se i produženje radnog vremena sa 37,5 na 40 sati nedjeljno i smanjenje plate svake godine za tri odsto.

U evropskim institucijama radi oko 50.000 službenika, od kojih najveći broj u Evropskoj komisiji.

Plate nižih službenika kreću se od 2.600 do 4.400 evra, a za više se kreću od 4-400 do 18.400, čemu treba dodati razne dodatke, poput onih za rad u inostranstvu ili dječji dodatak.

 

Portal Analitika