Muzika

Sinoć izabrano preostalih 10 finalista Eurosonga

eurosong
U
okviru drugog polufinala 58. "Pjesme Evrovizije" u švedskoj Malme areni izabrano je drugih 10 finalista tog takmičenja.

Sinoć izabrano preostalih 10 finalista Eurosonga
Portal AnalitikaIzvor

Ni makedonski duo, kojeg čine kraljica romske muzike Esma Redžepova i njen 27-godišnji kolega Vlatko Lozanoski nije se uspio plasirati u finale ovogodišnjeg, 58. po redu Eurosonga u Malmeu u Švedskoj.

Tako nijedna zemlja bivše Jugoslavije neće imati priliku da se predstavi ljubiteljima evrovizijske pjesme u subotu, 18. maja.

Podsjetimo, u utorak, u toku prve polufinalne večeri već su "otpale" Crna Gora, Srbija, Hrvatska i Slovenija, dok BiH ove godine zbog nepovoljne finansijske situacije uopšte ne učestvuje na Eurosongu.

esma
Glasovima publike i žirija u finale su se plasirali predstavnici Mađarske, Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije, Norveške, Islanda, Jermenije, Finske, Malte i Grčke.

Oni će nastupiti u finalu, 18. maja, zajedno sa 10 finalista, izabranih u prvom polufinalu, i pet direktnih finalista - predstavnika Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Španije i Italije i Švedske koja se kao prošlogodišnji pobjednik direktno plasirala u finale.

U finale najvećeg evropskog muzičkog takmičenja već su se plasirali učesnici iz Moldavije, Litvanije, Irske, Estonije, Belorusije, Danske, Rusije, Belgije, Ukrajne i Holandije.

Drugo polufinalno veče počelo je nastupom švedske baletske trupe "Urban okestar" koja je igrala na moderne varijacije švedske himne uz mnogobrojne svjetlosne efekte.

Drugo polufinale otvorio je predstavnik Letonije grupa "PeR" sa numerom "Here we go", a slijedili su predstavnici San Marina, Makedonije, Azerbejdžana, Finske, Malte, Bugarske, Islanda, Grčke, Izraela, Jermenije, Mađarske, Norveške, Albanije, Gruzije, Švajcarske i Rumunije.

Zanimljivo je to što su gledaoci imali priliku da čuju jubilarnu 1300. evrovizijsku pjesmu. Ovaj mali jubilej pripao je pjesmi "Hold me" iz Azerbejdžana u izvođenju Farida Mamadova koji je nastupio pod rednim brojem četiri.

Brze pop numere, balade, svjetlosni šou, zanimljivi prizori na sceni dominirali su i druge večeri Eurosonga. Međutim, publici su neke zemlje predstavile veoma zamorne kompozicije, a što se kostima tiče bilo je neobičnih stilskih rješenja koji su rađeni u skladu sa numerom koja je izvođena.

U revijalnom programu voditeljka Petra Mede je opet "sjela" u vremeplov i gledaoce provela kroz drugi deo priče o istorijatu Evrovizije od 1980-tih do 2000-tih, a publiku su zabavljale i švedske muzičke zvijezde Darin i Agnes.

Finale je zakazano za 18. maj, a redosled nastupa izvođača saznaće se 17. maja.

Drugo polufinale Evrosonga u Malme areni pratilo je oko 10.000 ljudi, a pored malih ekrana bilo je oko 20 miliona gledalaca.


Portal Analitika