Politika

Špindeleger-Lukšić: Crna Gora odlično počela pregovore sa EU

1605lukSp
C
rna Gora je odlično počela pregovarački proces, i Austrija će joj ostati posvećen partner i prijatelj u nastavku pregovora, poručio je austrijski ministar vanjskih poslova Mihael Špindeleger u razgovoru sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem.

Špindeleger-Lukšić: Crna Gora odlično počela pregovore sa EU
Portal AnalitikaIzvor

Lukšić se sa Špindelegerom sastao u Beču, tokom dvodnevne radne posjete Austriji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Špindeleger je kazao da je austrijska vlada posvećena evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, ističući da je napredak Crne Gore snažan impuls čitavom regionu.

„Očekuju Vas zahtjevne dionice puta, ali to će u krajnjem dovesti do unaprjeđenja kavaliteta života vaših građana" , ocijenio je Špindeleger.

Lukšić se zahvalio na kontinuiranoj podršci Vlade Austrije ambicijama Crne Gore u integracionim procesima.

On je kazao da napredak malih država ima pozitivan efekat na ostale zemlje regiona i afirmaciju i očuvanje evropske perspektive.

Lukšić je, kako se navodi u saopštenju, istakao punu posvećenost crnogorske Vlade ''evropskom kursu“, s posebnim akcentom na poglavlja 23 i 24.

Lukšić je austrijskog kolegu obavijestio o incijativi za uspostavljanje novog okvira regionalne saradnje i zajednički nastup zemalja regiona prema Evropskoj uniji (EU).

„Sagovornicu su iskazali zadovoljstvo veoma raznovrsnom bilateralnom saradnjom i pozitivno ocijenili kontinuitet političkih kontakata. Obostrano je iskazano interesovanje za jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti investicija“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je danas održao predavanje na Diplomatskoj akademiji u Beču na temu „Crna Gora, država kandidat za članstvo u EU - aktuelna politička i ekonomska dešavanja“, tokom kojeg se osvrnuo na aktuelni momenat u evropskoj i evroatlantskoj integraciji, kao i na perspektivu ekonomskog razvoja Crne Gore.

Tokom izlaganja je predstavio novi pristup Evropske komisije prema zemljama zapadnog Balkana, kada su u pitanju najosjetljivija poglavlja, a koji testira Crna Gora, ocjenjujući da su upravo ekonomska sloboda i vladavina prava formula za uspješnosti ekonomije.

Portal Analitika