Društvo

AMFILOHIJE: Na Srebrenici pripremaju nove pokolje!

1605amfi
M
itropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović) u večerašnjem intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske (RS) ocijenio je neprihvatljivim način na koji se tretira Srebrenica, te odnos aktuelnog vođstva države Srbije prema mjestu gdje je u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, izvještava agencija Anadolija (AA).

AMFILOHIJE: Na Srebrenici pripremaju nove pokolje!
Portal AnalitikaIzvor

Smatra neprihvatljivim to što se od Srebrenice ''stvara simbol veći i od Dahaua i Aušvica''!

Iako je Srebrenicu nazvao ''nesrećom'', tvrdi da se aktuelnim tretiranjem Srebrenice ''pripremaju novi pokolji'', podsjećajući na događaje iz Drugog svjetskog rata, zločine Handžar divizije i ustaških jedinca nad Srbima.

''Pitanje te Srebrenice jeste jedna velika rana. Ako kaže (Tomislav Nikolić, predsjdnik Srbije) da već kleči pred Srebrenicom, a šta ćemo sa Bratuncem, sa nekoliko hiljada pobijedih prije toga. Šta ćemo sa onim što se dešavao na tim istom prostorima, nije to davno od 1941. do 1945. godine. Koliko je tamo pobijeno i uništeno porodica od raznih Handžar divizija i raznih NDH jedinica. Sad ti najedanput preuzimaš ono što su oni stvorili mit o Srebrenici. Pa je Srebrenica sada postala nešto veće i od Dahaua i od Aušvica. Politika Klintonovko-Blerovska je to isforsirala radi svojih interesa. Tako forsirajući tu nesreću, koja jeste nesreća u Srebrenici, ustvari se priprema za budućnost nove pokolje i nove mržnje'', rekao je Amfilohije, prenio je novinar agencije Anadolija.

Zločine nad Bošnjacima i Hrvatima nazvao je nesrećom i ''uzajamnom posljedicom tog zla i nesreće Drugog svjetskog rata''.

''Što kažu, krv na krv je ljudska rana naopaka'', rekao je Amfilohije.

Kritizirao je istupe predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi s nedavnim izvinjenjem za Srebrenicu i druge zločine u ime Srbije i srpskog naroda. Kaže da vodstvo Srbije treba da vidi šta se dešavalo na Kosovu, ''jer je to njihov problem, a ovdje neka puste Dodika i Republiku Srpsku neka oni za braćom muslimanima, Hrvatima nađu jedan zajednički jezik da žive normalno, ljudski, u budućnosti, sagledavajući nesretnu prošlost, ali gradeći budućnost na pomirenju''.

''Neko tamo njima kaže: '' Vi treba da klečite, pa onda oni kleče''. Radi čega?! Da uđu u Evropsku uniju (EU). Kako je govorio jedan moj vladika Sava: ''Evo ti ništa, drži ga čvrsto''. Bojim se da je ovo isto... Evropska unija - pa i ona se sirota raspada. Daj Bože da se održi. Ali, sada svoje sopstveno biće razgrađivati da bi se ušao u jednu fatamorganu EU, bojim se da tu nema nikakve realpolitike. To nije realpolitika'', istakao je on.

Govoreći o politici Srbije prema RS-u, vladika Amfilohije je istakao da se prema RS vodila bratska politika sve do bivšeg predsjednika Borisa Tadića.

''Sad, šta su ovi krenuli... Ja vjerujem da oni intimno i dalje nastavljaju tu politiku. Ne mogu vjerovati da ovima koji su sada na vlasti, da je za njih dovoljan beogradski pašaluk. Ne mogu vjerovati. A moguće je sada da hoće beogradski pašaluk. Kao što je ovim mojim Crnogorcima dovoljna ova fildžan AVNOJ-evska Crna Gora. Pa dobro, i to je jedno od rješenja... Vidim to po ponašanju prema RS'', naglasio je.

Takva politika, potcrtao je dalje, ne ''liči mu zdravo''.

''Iskreno rečeno... To što neki od njih rade, ne liči mi na zdravo. Nije zdrav taj odnos prema predsjedniku RS-a, kao i taj parcijalni odnos prema tragediji BiH koji je koncentriran na ovoj Srebrenici. Politika anglo-američka je na (to) koncentrirana zbog njihovih geo-političkih ciljeva i opravdanja njihovog učešća u ovom nesrećom građanskom ratu i raspadu Jugoslavije. Prihvatiti to kao politiku Srbije, radi nekih svojih ciljeva, to nije zdravo'', poručio je Radović.

Nadalje, kazao je da Nikolić treba da sarađuje sa svima, pa i Zagrebom.

''Samo čuvajući obraz svog naroda...Čuvajući Ustav, ono što je potvrđeno u Ujedinjenim narodima. To je prvi put u historiji da jedna država koja je cjelovita ušla u UN, sada se odriče svoje žile kucavice. To ja ne mogu da smjestim u svoju glavu. Bez obzira na svu realpolitiku, potrebe Evrope. Ne mogu da smjestim u svoju glavu'', izjavio je vladika Amfilohije, prenosi novinar AA.

Govorio je i o pojavi muftije Zukorlića, kao i nametanju problema Vojvodine. Uvjeren je da će, kada se završi pitanje Kosova, iz istih razloga biti nametnuto i vojvođanski problem. Upozorio je na Mađare koji se, kao kaže, organiziraju i žele da taj dio Srbije ponovo bude Mađarska.

Također, govoreći o skandalima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), kao i o Kačavendi ostalim vladikama čije ponašanje i djelovanje se smatra spornim, istakao je da oni ''trebaju sami da preuzmu odgovornost''. Podsjećajući na neke primjere iz historije Crkve, rekao je da bi on suočen sa takvim optužbama sam otišao, a ''Bog vidi i zna''.

Mitropolit Amfilohije je učestvovao na kontraverznom prošlosedmičnom skupu sa kojeg su upućene prijetnje aktuelnom vodstvu Srbije, što je izazvalo burne reakcije u javnosti Srbije.

Amfilohije je za RTRS govorio o molebanu za upokojenje vlasti u Srbiji, o tome da li crkva treba da učestvuje u političkim odlukama, odnosu prema Srbima i srpskom nacionalnom pitanju.

 

Portal Analitika