Abiznis

Duraković: Prioritet treba da bude pruga Beograd-Bar

16emin_durakovic
P
ozitivna Crna Gora smatra da je za crnogorsku privredu bilo mnogo korisnije da se ulagalo u prugu Bar-Beograd, umjesto što se 100 miliona eura utrošilo u željeznički saobraćaj na relaciji Podgorica - Nikšić, saopštio je član Predsjedništva PCG Emin Duraković.

Duraković: Prioritet treba da bude pruga Beograd-Bar
Portal AnalitikaIzvor

- Pozdravljamo svako zdravo ulaganje u primarnu željezničku infrastrukturu i željeznički putnički transportni sistem, ali smatramo da svako veliko ili milionsko ulaganje mora imati jasnu računicu rentabilnosti i opravdanost - saopštio je Duraković.

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja je, ističu u ovoj partiji, neprijatno iznenadilo svojim profitabilno-kreativnim ulaganjem u tri elektromotorna voza.

Investicija vrijedna 13 miliona eura, obezbjeđena kreditom EBRD-a, će saobraćati samo na relaciji Podgorica- Nikšić, jer je jedino na tom dijelu, navode u Pozitivnoj, crnogorska pruga remontovana i digitalizovana.

- Ako uzmemo u obzir da je remont pruge Podgorica-Nikšić koštao Crnu Goru oko 80 miliona eura, postavlja se pitanje da li je ovakva ukupna investicija još jedna u nizu loših poteza neoliberalnih ekonomskih eksperta vladajuće strukture. Ovakav način trošenja novca, govori da naša željeznica nema ni stratešku niti saobraćajno - transportnu politiku - dodaje se u saopštenju Durakovića.

U Pozitivnoj naglašavaju da prije svega treba ulagati u željeznički pravac Bar -Vrbnica -Beograd, koji predstavlja kičmu crnogorske željeznice.

- Ovaj pravac je jedina željeznička veza Crne Gore sa svijetom i jedini turistički pravac, a njime saobraćaju vozovi ispod svakog praga dostojanstva, čime se šalje loša slika o našoj zemlji. Vladina Strategija razvoja saobraćaja, kojom je upravo putnički pravac Bar-Beograd označen kao primaran, na žalost i dalje je samo mrtvo slovo na papiru - navodi se u saopštenju Durakovića.

Pozitivna Crna Gora se zalaže za Strategiju baziranu na principima integralnosti, multimodalnosti i održivog razvoja, koja bi uvezala željeznički, drumski, pomorski i avio saobraćaj i omogućila ravnomjeran razvoj svih transportnih podsistema, a prije svega osigurala bezbjednost i sigurnost putnika.

Portal Analitika