Društvo

USAID svečano obilježio zatvaranje Projekta ekonomskog razvoja u Bijelom Polju

1605sjuKej
A
gencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) danas je organizovala završnu svečanost povodom zatvaranja Projekta ekonomskog razvoja i Inicijative za osobe sa invaliditetom.

USAID svečano obilježio zatvaranje Projekta ekonomskog razvoja u Bijelom Polju
Portal AnalitikaIzvor

Svečanost je upriličena u Ekoselu Vuković koje se nalazi u blizini Bijelog Polja.

Domaćin svečanosti bila je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Sue K. Brown (Su Kej Braun), a svečanosti je prisustvovala direktorica misije USAID-a Susan Fritz (Suzan Fric), visoki zvaničnici Vlade Crne Gore, predsjednici velikog broja crnogorskih opština, institucija na državnom i opštinskom nivou i kompanija CHF International i ORT Amerika koje su realizovale ova dva značajna projekta.

Nakon svečanog obraćanja govornika, upriličena je i prezentacija sprovedenih projektnih aktivnosti i degustacija tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda sa sjevera Crne Gore, proizvedenih na gazdinstvima kojima je USAID-ov Projekat ekonomskog razvoja pružao tehničku i materijalnu podršku.

Projekat ekonomskog razvoja je osmišljen sa ciljem da poboljša mogućnosti za ekonomski razvoj sjevera Crne Gore. Putem mjera koje su sprovođene u 13 opština (Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Plav, Pljevlja, Plužine, Rožaje, Šavnik i Žabljak) projekat je pružao pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima, lokalnim turističkim organizacijama, pružaocima poslovnih usluga i lokalnim samoupravama u cilju razvoja privatnog sektora.

Aktivnosti su bile usmjerene na razvoj kapaciteta i jačanje konkurentnosti preduzeća u poljoprivredi, agrobiznisu i turističkom sektoru i na unapređenje poslovnog okruženja na opštinskom nivou. Projekat je realizovao CHF International u saradnji sa RTI International od oktobra 2010. godine.

Projekat Inicijativa za osobe sa invaliditetom, koji je realizovao ORT Amerika, trogodišnja je inicijativa za izgradnju kapaciteta udruženja lica sa invaliditetom u cilju efikasnijeg pružanja usluga osobama sa invaliditetom u Crnoj Gori. Od osnivanja u martu 2010. godine, projekat je sarađivao sa sedam organizacija u Pljevljima, Nikšiću, Podgorici i Herceg Novom na planu obrazovanja, zdravstvene zaštite, zapošljavanja i pružanja pravnih i terapeutskih usluga.

Inicijativa za osobe sa invaliditetom i Projekat ekonomskog razvoja, realizovani su uz pomoć američkog naroda, preko Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID).

 

Portal Analitika