Abiznis

Brže do građevinskih dozvola

1605branoG
V
lada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, koji predviđa da se građevinske dozvole izdaju u roku 30, a ne kao do sada od 60 dana, prenosi Mina.

Brže do građevinskih dozvola
Portal AnalitikaIzvor

Ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović, kazao je da se više od pet godina radi na reformama procesa planiranja, koji treba da obezbijedi punu usklađenost propisa Crne Gore sa pravilima Evropske unije.

»Zakon predviđa da će se ubuduće svi planski dokumenti sagledati obavezno sa plansko tehničkim uslovima, a svaka zainteresovana osoba biće u prilici da elekronskim putem vidi konkretne uslove projektovanja i građenja objekta«, rekao je Gvozdenović novinarima nakon sjednice.

Gvozdenović je pojasnio da ako je neko zainteresovan za izgradnju objekta za određeni lokalitet, to će sadržati novi planski dokument u elektronskom obliku.

On je naveo da je do sada je to bio separat koji se donosio sedam dana poslije planskog dokumenta.

»Takođe, sva mišljenja na Nacrt plana institucija , kao što je mišljenje Ministarstva, objavljivaće se na internet stranici tog resora«, kazao je Gvozdenović.

On je rekao da iz Ministarstva smatraju da će se transparentnošću tog mišljenja povećati njegov kvalitet, jer na to može uticati javnost.

Gvozdenović je kazao da se novim zakonskim riješenjima predviđa da Prelog lokalnog planskog dokumenta i saglasnost na isti, objavljivaju na stranici Ministarstva, navodeći da je do sada to bila obaveza opština.

»Zahtjev za izdavanje urbanističko tehničkih uslova i izdati urbanistički uslovi objavljivaće se na internet stranici Ministarstva, odnosno organa lokalne samouprave«, dodao je on.

Prema riječima Gvozdenovića, ključne stvari koje su vezane za ovaj Zakon jesu skraćenje rokova i smanjenje troškova.

On je naveo da su se građevinske dozvole do sada izdavale u roku od 60 dana, a da novi Zakon predviđa duplo kraći rok.

»Urbanističko tehnički uslovi do sada su se izdavali za 45 dana, novo zakonsko riješenje predviđa 30 dana«, dodao je Gvozdenović.

Prema njegovim riječima, novim zakonskim izmjenama su precizno definisani objekti koji su od opšteg interesa, na državnom i lokalnom nivou.

On je kazao da objekat na državnom nivou podrazumjeva da je potpuno oslobođen komunalija.

»Ta novina obezbijeđuje da se jasno definiše koji su to objekti od opšteg interesa. To su autoput,energetski objekti, turistički objekti, hoteli sa četiri i više zvijezdica, u to ne ulaze hoteli koji mogu da se etažiraju«, pojasnio je Gvozdenović.

On je rekao da je Ministarstvo to predložilo, jer u ovom momentu nemaju dovoljno zahtijeva za igradnju novih hotela, »i sve ćemo da uradimo da bismo obezbijedili ubrzanu realizaciju novih hotela«.

»Želimo da obezbijedimo što više hotela a što manje starogradnje, jer je prihod države ključan od jednog hotelskog objekta«, dodao je Gvozdenović.

On je rekao da je interes države sedam puta veći da se izgrade hoteli, nego da se prave apartmanska naselja ili stanovi.

Gvozdenović je upozorio da turistička sezona bez novih hotela ne može da se produži.

»U objekte od opšteg interesa ubrajaju se i objekti za obrazovanje kulturu, i smatram da su to objekti koji ne treba da plaćaju komunalije«, naveo je on.

Gvozdenović je kazao da se njegov resor u novim zakonskim riješenjima vodio računa o zahtijevima osoba sa invaliditetom, navodeći da su preciznije definisane i kaznene odredbe.

On je rekao da se ubuduće novim izmjenama Zakona slobađaju komunalija i svi proizvodni sistemi preko 50 zaposlenih osoba.

»Ključ izmjene ovog zakonskog riješenja je da pospiješi da imamo jako puno takvih proizvodnih sistema«, dodao je Gvozdenović.

On je poručio da novim zakonskim riješenjima njegov resor želi da ubza razvoj malih i srednjih preduzeća.

Portal Analitika