Abiznis

IA: Vlada da hitno dostavi izvještaj o sprovođenju Akcionog plana

0404institutalternativaok
I
nstitut Alternativa (IA) pozvao je skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet da hitno podsjeti Vladu na njenu zakonsku obavezu da parlamentu dostavi prvi kvartalni izvještaj o sprovođenju Akcionog plana za primjenu preporuka Državne revizorske institucije (DRI), prenosi Mina biznis.

IA: Vlada da hitno dostavi izvještaj o sprovođenju Akcionog plana
Portal AnalitikaIzvor

Iz Alternative su naveli da Vlada još nije dostavili Skupštini taj izvještaj i ocijenili da je time prekršen zaključak parlamenta o izvještavanje i da je uticaj rada DRI doveden u pitanje odnosom izvršne vlasti prema izvještajima o reviziji.

IA je pozvala Odbor za ekonomiju da hitno podsjeti Vladu na tu obavezu i da zatraži obrazloženje kašnjenja od Ministarstva finansija.

„To je preduslov za održavanje kontrolnog saslušanja subjekata revizije koji se oglušavaju o preporuke DRI, ali i Ministra finansija zbog nepoštovanja zaključaka Odbora“, navodi se u saopštenju.

Iz Alternative su podsjetili da je Vlada u novembru prošle godine usvojila Akcioni plan za implementaciju preporuka DRI.

Skupština je, kako su naveli, razmatrajući završni račun budžeta i izvještaj o reviziji DRI, usvojila zaključke kojima je obavezala Vladu je kvartalno izvještava o stepenu ispunjenja preporuka DRI.

„Na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, ministar finansija je najavio ozbiljan pristup preporukama DRI i potvrdio da je namjera Vlade da o njihovom sprovođenju kvartalno izvještava Skupštini“, kaže se u saopštenju.

Iz IA su saopštili da obećani kvartalni izvještaj o ispunjavanju Akcionog plana nije pripremljen, ni razmatran na sjednicama Vlade, a nije dostavljen ni Skupštini.

„Akcioni plan je usvojen zbog ozbiljnih neregularnosti koje je DRI uočila kroz reviziju završnog računa budžeta, ali i zbog poražavajuće niskog stepena sprovođenja prošlogodišnjih preporuka DRI“, kaže se u saopštenju.

U Alternativi smatraju da je uticaj rada DRI ograničen jer u Vladi nijesu izgrađeni mehanizmi za horizontalnu primjenu preporuka te institucije.

 

Portal Analitika