Politika

Crna Gora parafirala tekst Protokola kojim se mijenja i dopunjuje SSP

1605brisel
D
ržavni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović i direktor direkcije za Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje Alehandra Kas Granhe, parafirali su danas u Briselu tekst Protokola kojim se mijenja i dopunjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane i Republike Crne Gore, s druge strane, zbog pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji, 1. jula 2013.

Crna Gora parafirala tekst Protokola kojim se mijenja i dopunjuje SSP
Portal AnalitikaIzvor

U skladu s Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Evropskoj uniji, Hrvatska je u obavezi da istupi iz CEFTA-e 2006 i njeni dalji trgovinski odnosi s Crnom Gorom će se odvijati na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Parafiranje Protokola omogućava da se izmijenjeni i dopunjeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpiše prije pristupanja Hrvatske EU što će obezbijediti da se tradicionalna trgovina između dvije države i dalje nastavi na liberalnoj osnovi, kao i da Hrvatska, bez ograničenja vezano za SSP s naše strane, pristupi EU.

Napominjemo da je Crna Gora prva ispregovarala izmjene i dopune SSPa koje nastupaju uslijed stupanja Hrvatske u EU, što je od strane Evropske komisije ocijenjeno kao još jedan pokazatelj snažne posvećenosti Crne Gore procesu pregovora. Takođe, ovim su još jednom potvrđeni dobri odnosi između Crne Gore i Hrvatske.

 

Portal Analitika