Društvo

Opština Peć opredijelila lokaciju za izgradnju stambenog objekta za povratnike iz Crne Gore

1605PGbiro
S
ekretar za socijalno staranje Glavnog grada Snežana Mijušković primila je danas delegaciju Opštine Peć na čelu sa podpredsjednikom dr Šećfet Ukom.

Opština Peć opredijelila lokaciju za izgradnju stambenog objekta za povratnike iz Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za povratak u Vladi Kosova, predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore, Zavoda za zbrinjavanje izbjeglica, predstavnici kancelarija UNHCR u Podgorici i Peći, kao i predstavnici Danskog savjeta za izbjeglice u Peći.

Na sastanku je bilo riječi o nastavku saradnje između Glavnog grada i Opštine Peć, u vezi sa povratkom interno raseljenih lica koja se trenutno nalaze u kampovima Konik I i II, a porijeklom su iz Opštine Peć i izražavaju želju za dobrovoljnim povratkom. Ovom prilikom predstavnici Opštine Peć su prisutne informisali da je njihova Skupština Opštine opredijelila lokaciju za izgradnju stambenog objekta namijenjenog kolektivnom stanovanju sa 24 stambene jedinice za povratnike iz Crne Gore.

Sagovornici su razgovarali i o realizaciji EU Projekta za podršku povratka iz Crne Gore i Makedonije sa akcentom na Kamp Konik i Šutoorizari, kojim je predviđena podrška povratka za 60 porodica na Kosovo. Uslov za realizaciju ovog Projekta je da zainteresovana lica imaju obezbijeđenu imovinu, a sredstvima projekta se pokrivaju troškovi izgradnje stamnenih objekata.

Dogovoreno je intenziviranje saradnje u narednom periodu u cilju što bolje realizacije projekata, a u interesu zadovoljavanja izražene želje za dobrovoljnim povratkom na Kosovo lica koja duži niz godina žive na području glavnog grada.

 

Portal Analitika