Abiznis

Odložena rasprava o izvještaju DRI

1605skupstinacg
S
jednica skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet koji je danas trebalo da razmatra izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji garancija Vlade izdatih u 2010. i 2011. godini odložena je zbog nedostatka kvoruma, prenosi Mina-biznis.

Odložena rasprava o izvještaju DRI
Portal AnalitikaIzvor

Nova sjednica Odbora na kojoj će se raspravljati o izvještaju DRI bi, prema riječima predsjednika Odbora i poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandra Damjanovića, mogla biti održana 27. maja.

Sjednici, koja je počela sa 45 minuta zakašnjenja, prisustvovali su i poslanik SNP-a Srđan Milić, Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Jelić, Damir Šehović iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Mladen Bojanić iz Pozitivne.

Damjanović je kazao da će se, radi racionalizacije vremena, nastavak današnje i sjednica koja je bila zakazana za sjutra, odraditi istovremeno.

»Svakako ćemo je definisati ispred izjašnjavanja u plenumu o pojedinostima«, dodao je Damjanović.

On je naveo da se dugo čeka na reviziju garancija i zahvaljujući dobroj saradnji sa DRI, dobili su taj dokument uoči rasprave u Skupštini.

Član Senata DRI, Dragiša Pešić kazao je da su predstavnici te institucije došli na sjednicu sa određenim nepoznanicama, na koji način je zamišljeno da se vodi rasprava po tom pitanju.

»Takođe, i sa očekivanjem da će dio zainteresovanih u Odboru pokrenuti nešto što je u sklopu zaključaka koje je donijela Skupština, a odnose se na DRI«, kazao je Pešić.

Jelić je kazao da što se tiče izvještaja DRI, poslanici će raspravljati o preporukama koje je ta institucija dala, kao i da će im postaviti određena pitanja.

»Biće tu i određenih zaključaka, tako da ćemo razmijeniti stavove. Biće kritika i pohvala«, poručio je Jelić.

Član Senata DRI, Branislav Radulović je kazao da DRI maksimalno stoji na raspolaganju.

»Ovo je važan dokument, gdje će biti kritika, itekako. Samo nijesam shvatio kome kritika, zato što je DRI nezavisan organ koji je presudio u ovoj stvari«, rekao je Radulović.

Damjanović je dodao da smatra da će te kritike biti upućene Vladi.

Šehović je naveo da bi bilo dobro sačekati da "koliko toliko" poslanika bude prisutno, jer je u pitanju aktuelna tema.

»Ne mislim da ćemo išta dobiti time što ćemo dan ili dva prije odraditi ovu raspravu, uzimajući u obzir činjenicu da ako smo ga tri godine čekali sedmica neće ništa suštinski promijeniti«, dodao je Šehović.

Nadležni Kolegijum DRI je usvojio krajem aprila Konačan izvještaj o reviziji državnih garancija izdatih u 2010. i 2011. godini za pet preduzeća, koje iznose 214,53 miliona EUR.

Revizijom su obuhvaćene garancije koje je Vlada izdala Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), Željezari Nikšić, Željezničkoj infrastrukturi, Željezničkom prevozu i Pobjedi.

Revizijom državnih garancija izdatih KAP-u utvrđeno je da subjekti revizije, ministarstva ekonomije i finansija i Komisija za kontrolu državne pomoći, nijesu u dovoljnoj mjeri primjenjivali normative kojom je propisana procedura postupka davanja državnih garancija za kredite fabrici.

Prilikom davanja državne garancije Željezari, kod subjekata revizije ministarstava ekonomije i finansija i Komisije za kontrolu državne pomoći utvrđeno je da nijesu detaljno sagledani ekonomski pokazatelji poslovanja fabrike, nalazi komercijalnog revizora, evidentni nagomilani dugovi, pogotovo prema državi kroz poreze i doprinose, akumulirani gubitak za period od 2005. do 2010. od preko 120 miliona EUR, trendovi na tržištu čelika, kao i okolnost da je i ranije Vlada plaćala obaveze Željezare po osnovu datih garancija.

Prema izvještaju DRI, Pobjeda i pored urgencija Ministarstva finansija, nije izmirivala obaveze prema Podgoričkoj banci Societe Generale. Zbog toga je Ministarstvo finansija 26. decembra 2011, isplatilo oko 992,27 hiljada EUR, u korist Podgoričke banke.

Do okončanja revizije nije zaključen Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa između Vlade odnosno Ministarstva finansija i Pobjede, po osnovu isplaćenog iznosa na ime izdate garancije.

Za Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) u 2010. i 2011. godini izdata je garancije u vrijednosti od oko 17 miliona EUR, a Željezničku infrastrukturu 12 miliona.

Iz DRI podsjećaju da ta preduzeća, shodno Zakonu o željeznici, obavljaju poslove od javnog interesa.

Članovi Odbora će razmatrati informaciju o postupanju elektroenergetskih subjekata po nalozima Regulatorne agencije za energetiku (RAE), kao i Predlog zakona o potrošačkim kreditima, izmjenama i dopunama zakona o ugovorima o prevozu u drumskom saobraćaju, teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i izvještaj o radu Odbora za prošlu godinu.

Portal Analitika