Društvo

Ogranizovana akcija „Reciklažom do posteljina za KCCG“

1605KC
M
reža za društvenu odgovornost, kojom koordinira Odjeljenje za podršku Nacionalnom savjetu za održivi razvoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, 15.maja, zaokružila je svoju prvu akciju uručenjem posteljina Kliničkom centru Crne Gore, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Ogranizovana akcija „Reciklažom do posteljina za KCCG“
Portal AnalitikaIzvor

U cilju podsticanja društvene odgovornosti, Mreža je u prethodnom periodu organizovala četiri akcije prikupljanja kancelarijskog papira, kartona i starih novina, od čije prodaje Reciklažnom centru je i prikupljen novac za nabavku posteljina. Na ovaj način članice Mreže pokazale su kako svaki pojedinac, ako djeluje u skladu sa principima društvene odgovornosti može doprinjeti održivom razvoju sredine u kojoj živi. Organizacijom reciklaže kao profitabilne aktivnosti, koja je usmjerena na zaštitu životne sredine, i iskorišćavanjem dobijenog novca za podršku Kliničkom centru uvezana su sva tri stuba održivog razvoja – ekonomski, socijalni i stub zaštite životne sredine.

Šefica Odjeljenja za podršku Nacionalnom savjetu za održivi razvoj Bosiljka Vuković Simonović istakla je da je kroz akcije reciklaže, u kojima je učestvovalo 18 članova Mreže (od ukupno 33 člana), prikupljeno preko tri tone kancelarijskog materijala. Posteljine su izrađene namjenski, u skladu sa specifikacijom i potrebama koje je dostavio Klinički centar, a njihova izrada je povjerena preduzetniku iz Crne Gore, kako bi se dodatno podstakla lokalna privreda.

Ona je naglasila da društvena odgovornost nije privilegija i dodatna aktivnost velikih kompanija, već suprotno, da predstavlja sastavni dio svakodnevnog razmišljanja i ponašanja svih građana, oranizacija, firmi ili udruženja. Šefica Odjeljenja za podršku Nacionalnom savjetu ocijenila je da društvena odgovornost nije davanje, zbog toga i sprovedenu akciju ne doživljavaju kao donaciju, već ulaganje u unaprjeđenje uslova života svih građana.

Mreža će nastaviti da promoviše koncept društvene odgovornosti kroz ovakve i slične akcije kojima će nastojati da definiše i otkloni sveprisutne probleme u društvu.

Mreža za društvenu odgovornost formirana je u aprilu prošle godine, u okviru Ministarstva održivog razvoja i turizma, s ciljem da promoviše odgovornost svih institucija, organizacija i preduzeća i podstakne ih da u svakodnevnom radu, pored profita, vode računa o svim grupama i interesnim stranama sa kojima sarađuju.

Mreža ima 34 člana i čine jepredstavnici 30 različitih subjekata (državne institucije, nevladine organizacije, strukovne i poslovne asocijacije i sl).

Portal Analitika