Kultura

Colman treći put diriguje CSO u nacionalnom teatru

1605koncert
C
rnogorski simfonijski orkestar, kojim će dirigovati Ronald Colman, i pijanista Jevgenij Kutik nastupiće sjutra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, od 20 časova.

Colman treći put diriguje CSO u nacionalnom teatru
Portal AnalitikaIzvor

Na repertoaru su uvertira Ruslan i Ljudmila Mihaila Ivanoviča Glinke, Koncert za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog i Četvrta simfonija u d-molu Roberta Šumana. Solističku dionicu u Koncertu Čajkovskog će tumačati poznati američki violinista Jevgenij Kutik.

Glavni gostujući dirigent Češkog radio simfonijskog orkestra u Pragu i profesor na Univerzitetu Karnegi Melon u Pitsburgu, Ronald Colman rođen je u Antverpenu, u Belgiji, gdje je započeo muzičko obrazovanje u četvrtoj godini. Bio je učenik Igora Markeviča i Nađe Boulaže u Parizu. Od 1973. godine diriguje ansamblima poput: Simfonijskog orkestra BBC-ja, Rezidencijalnog orkestra, Škotskog kamernog orkestra, orkestra San Dijega, Sidnejskog simfonijskog orkestra, Šangajskog simfonijskog orkestra, Švedskog radijskog orkestra, Filharmonijskog orkestra u Meksiko Sitiju, Simfonijskog orkestra Sjevernog Izraela. Bio je gost velikih evropskih festivala, kao što su Varšavska jesen, festivali u Parizu, Edinburg, Flandriji, Gulbenkijan u Lisabonu i BBC Proms u Londonu. Sa velikim uspijehom gradio karijeru operskog dirgenta u Belgijskoj nacionalnoj operi, Londonskoj nacionalnoj operi i Škotskoj operi. Bio je direktor orkestarskih studija u muzičkoj školi Karnegi  Melon u Pitsburgu. U aprilu 2010. godine dirigovao je istoimenim filharmonijskim orkestrom u Karnegi holu. Sjutrašnji koncert biće treći na kome diriguje Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Američki violinista Jevgenij Kutik je veoma tražen umjetnik širom svijeta, hvaljen zbog briljantnog vladanja violinom i neposredne komunikacije sa publikom. Rođen je u Minsku, ali je sa pet godina stigao u SAD. Osnovne studije violine završio je na Bostonskom univerzitetu, a magistrirao je na Konzervatorijumu Nove Engleske.

Nastupao je u pratnji Riversajd simfonijskog orkestra u Njujorku, simfonijskih orkestara Atlantika, Bozemana, Istočnog Teksasa i Vajominga, njemačke Nordojče filharmonije iz Rostoka i VDR iz Kelna, kao i japanskog ansambla Vivaldi. Priređivao je resitale u Majamiju, Njujorku, Čikagu, Vašingtonu, Montrealu, Minhenu, Pragu i Tokiju, dok je festivalska publika imala priliku da ga čuje u Njemačkoj i Švajcarskoj. Ove sezone je debitovao sa Simfonijskim orkestrom Džunoa, kao i Crnogorskim simfonijskim orkestrom, a nastupaće još u Vašingtonu, Čikagu, Njujorku i Konektikatu. Svira na violini italijanskog majstora Stefana Skarampela iz 1915. godine.

Koncert u CNP-u Muzički centar organizuje u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Portal Analitika