Društvo

Evropska mapa homofobije: Crna Gora na sredini, Rusija najgora

slika
R
ezultati najnovijeg izvještaja belgijske nevladine organizacije ILGA pokazuju da tolerancija prema pripadnicima ove grupe u Crnoj Gori iznosi 27 odsto.

Evropska mapa homofobije: Crna Gora na sredini, Rusija najgora
Portal AnalitikaIzvor

Tako se Crna Gora, kada je u pitanju poštovanje prava i tolerancija prema LGBT osobama našla “za dlaku” ispred Srbije (25 odsto), ali i ispred Poljske, Litvanije, Andore, Bosne i Hercegovine, Kipra, Italije, u kojoj je procenat poštovanja ovih prava oko 20 odsto.

Rusija je najhomofobnija, sa samo sedam odsto tolerantnih, a Ukrajina ima toleranciju od 12 odsto.

Ali, daleko smo ispod nekih evropskih zemalja koje tradicionalno imaju mekši stav prema LGBT populaciji. Na vrhu ljestvice nalazi se Velika Britanija u kojoj tolerancija prema ovoj grupi iznosi 77 odsto. Slijede Belgija, Norveška, Švedska, Španija i Portugal (oko 60 odsto), a za njima Danska, Irska, Mađarska i Nemačka (oko 55 odsto).

Nasuprot uvreženom mišljenju da su prava LGBT osoba u EU maksimalno zaštićena, ovo istraživanje ipak pokazuje da je diskriminacija seksualnih manjina u porastu.

- Nasilje protiv LGBT osoba je istinski panevropski fenomen, motivisan nacionalizmom, tradicionalizmom i vjerskim fundamentalizmom - navodi se istraživanju.

U izvještaju se konstatuje i da je u nekim područjima postignut napredak, ali da trendovi ukazuju na opšti porast kako diskriminacije, tako i verbalnih i fizičkih napada na pripadnike seksualnih manjina.

LGBT populaciju brišu iz zakona u Mađarskoj, tuku u Grčkoj, mrze u Bugarskoj...

Među vodećim negativnim primjerima je Mađarska, u kojoj je parlament nedavno izbrisao seksualne manjine iz zakona o sprječavanju diskriminacije, i gdje je zabilježen povećan broj slučajeva prijetnji i nasilja prema LGBT osobama od desnih ekstremista.

Oštre kritike pretrpjela je i Grčka, gdje su se pripadnici neonacističke "Zlatne zore" okomili ne samo na imigrante i osobe tamnije puti, nego i na seksualne manjine, a prozvana je i Bugarska, u kojoj je "govor mržnje prema LGBT osobama sasvim uobičajen čak i kod nosilaca najviših javnih funkcija".


U izvještaju se konstatuju problemi i kod članica EU koje su manje sklone tradicionalizmu. Tako se u Holandiji svaka druga LGBT osoba plaši da javno pokazuje svoju seksualnu orijentaciju kako ne bi bila izložena društvenoj osudi.

U Francuskoj, u kojoj su nedavno legalizovani istopolni brakovi, došlo je do povećanja slučajeva prijetnji i diskriminacije, a SOS linija za LGBT osobe bilježi rekordan broj poziva.

U izvještaju se konstatuje se da nijedna evropska institucija (sa izuzetkom Parlamenta) aktivno ne promoviše antidiskriminacijsku politiku u odnosu na LGBT osobe, niti ima strategiju rješavanja ovog problema.

(blic.rs)

Portal Analitika