Abiznis

SSCG: Mora opstati fabrika ribe

riba
- Opstanak fabrike «Ribarstvo» AD Rijeka Crnojevića ne znači samo obezbjeđenje egzistencije za 60-tak zaposlenih i njihovih porodica nego je i uslov opstanka Rijeke Crnojevića, - naglašeno je na jučerašnjem sastanku u Savezu sindikata Crne Gore, održanom na inicijativu Sindikalne organizacije «Ribarstvo» AD, Granskog Sindikata poljoprivrede, prehrambene i duvanske industrije CG.

SSCG: Mora opstati fabrika ribe
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su prisustvovali generalni sekretar SSCG, Zoran Masoničić, gradonačelnik Prijestonice Cetinje, Aleksandar Bogdanović sa saradnicima, Daliborka Pejović, sekretar Ministarstva turizma i održivog razvoja, Dragan Rakočević, predsjednik Privrednog suda i predstavnici Sindikalne organizacije i radnika AD «Ribarstvo».

Zaposleni u ovom preduzeću nalaze se u nezavidnom položaju zbog toga što im se već duže vrijeme ne isplaćuju zarade i ne uplaćuju porezi i doprinosi. Proces proizvodnje je zaustavljen mada postoji već razvijeno tržište na koje je moguće plasirati njihove proizvode. Posebno je naglašeno da je Ribarstvo veoma značajno za Rijeku Crnojevića kao jedino preduzeće na tom području koje zapošljava većinu lokalnog stanovništva.

Nakon opsežne rasprave, koja ovim povodom nije organizovana prvi put, na sastanku su dogovorene konkretne mjere koje bi dovele do aktiviranja proizvodnje u ovom preduzeću.

Dogovoreno je da se u narednih 15 dana ostvari komunikacija sa zainteresovanim strateškim partnerima, kojih ima kako kod nas tako i van granica naše zemlje.

Učesnici sastanka saglasni su da je privatno – javno partnerstvo model kojim se ova radna organizacija može izvući iz krize, pa je u skladu sa tim dogovoreno da se aktivnosti na traženju strateškog partnera, kratkoročnog ili dugoročnog, sprovedu u što kraćem roku. Za opstanak Ribarstva više nema vremena za oklijevanje, svaki od učesnika sastanka spreman je da preuzme svoj dio odgovornosti kako bi se ova firma očuvala u korist i radnika i stanovnika Rijeke Crnojevića.

Resursi Skadarskog jezera ne koriste se dovoljno, na najvećem jezeru u Evropi ne postoji moderan način izlova ribe; tri koče koje postoje u Crnoj Gori ne koriste se za izlov na Jezeru pa ih je neophodno aktivirati.

Ministarstvo poljoprivrede radi opsežnu studiju u okviru Evropskih planova u koju će biti uključeno i valorizovanje resursa Skadarskog jezera. Biće izrađena i studija o ekonomskoj valorizaciji Jezera tako da je i to velika razvojna šansa Ribarstva, naglašeno je na sastanku.

Zaključeno da se ovom prilikom ne smije propustiti šansa za konkretizovanje nekih ideja koje već postoje. Zainteresovani strateški partneri postoje, potrebno je provjeriti njihov kredibilitet u poslovnim krugovima i početi sa procesom izvlačenja Ribarstva iz krize njegovog ponovnog aktiviranja.

Učesnici sastanka saglasili su se da Ribarstvo može izaći iz krize kroz privatno – javno partnerstvo i konstatovali da je Komercijalna banka iz Budve spremna da pruži svu moguću podršku budućem strateškom partneru.

Prijestonica Cetinje stoji na raspolaganju u pronalaženju tog partnera, ali mora imati i garanciju da će dogovoreno biti realizovano i proizvodnja pokrenuta. Projekat oživljavanja Ribarstva podržaće i Ministarstvo Poljoprivrede i rurarlnog razvoja, Prijestonica Cetinje, a Savez sindikata Crne Gore daće punu podršku svakoj inicijativi koja bi doprinijela da ova fabrika sa nesumnjivim potencijalom i već ostvarenim uspjehom na tržištu bude ponovo aktivirana.

Dakle, nijesu u pitanju mjeseci nego neđelje ili dani u kojima se svi partneri i zainteresovani moraju maksimalno založiti za oživljavanje ovog projekta.

Na sastanku je dogovoreno da ovih dana svi učesnici budu u svakodnevnoj komunikaciji, koju će koordinirati SSCG, kako ne bi došlo do daljeg produbljavanja krize ovog preduzeća i njegovog konačnog propadanja.

 

 

 

 

 

Portal Analitika