Muzika

Top 3 mita o Eurosongu

1605-Evrovizija
P
ortal Dnevnik.hr je analizirao neke od mitova Eurosonga, i kako kažu otkrio u čemu je tajna ovom evropskog takmičenja za najbolju pjesmu.

Top 3 mita o Eurosongu
Portal AnalitikaIzvor

Ili ga volite ili ga mrzite, no pjesme s Eurosonga svi vole da komentarišu. Koji su to mitovi koji se ponavljaju iz sezone u sezone? Malo smo istražili i staknuli tri glavna mita.

Istočna Europa 'otela' je takmičenje: Pri analizi mitova oko Eurosonga, najčešće se spominje Istočna Europa koja ima najviše bliskih susjeda, koji su nekada bili ista država, koji potom jedni drugima daju i najviše bodova. Istina je ipak daleko od mita, a u zadnjih deset godina može se primijetiti da su pobjednici bili ravnomjerno raspoređeni.

Tako su se na prvom mjestu našli predstavnici Švedske, Azerbajdžana, Njemačke, Norveške, Rusije, Srbije, Finske, Grčke, Ukrajine i Turske koji su osvojili europsku publiku bez obzira na to od koga su dobili najviše bodova.

Susjedni glasovi izgleda su ipak stvar sličnog muzičkog ukusa u regiji, a u konačnici ipak pobijedi pjesma koja se najviše svidjela publici iz 40 zemalja koje glasaju.

Mit o scenskom nastupu i atraktivnosti: Dobra scenografija, kostimi, seksi plesačice, flaute... sve čega se možete sjetiti dodatak su nastupu kako bi se pjesma izvođača istakla u mnoštvu, no sve to nije presudno za dobar plasman.

Glas i dobra pjesma i dalje su na cijeni, što pokazuje i prošlogodišnja pobjednica Lorin s pjesmom 'Euphoria' koja se i danas vrti na radio stanicama.

Neukus na Eurosongu: Takmičenje za najbolju pjesmu Evrope okuplja različite ukuse i muzičke stihove, tako da se na jednom mjestu mogu naći kulture iz cijele Evrope. Pokazuje i to hrvatska Klapa s mora, zatim kombinacija eletro muzike, romske muzike, francuski bluz...

O ukusima se itekako raspravlja, no Eurosong je prije svega zabava! Ko će pobijediti ove godine, saznaćemo već u subotu!

Izvor: dnevnik.hr

Portal Analitika