Društvo

Ulcinj: Keramika sa Svača za Noć muzeja

16muzej_ulcinj
P
ovodom Noći muzeja ulcinjski Muzej će prezentovati keramiku sa grada Svača. Riječ je o predmetima koji su otkriveni tokom prve kampanje istraživanja ovog čuvenog srednjevjekovnog grada, a koji su dugo bili u depou, kaže za Portal Analitika direktorica Muzeja Mileva Nikolaidis.

Ulcinj: Keramika sa Svača za Noć muzeja
Portal AnalitikaIzvor

Podsjeća da je prošle godine povodom Noći muzeja publika imala priliku da vidi metalne predmete otkrivene na Svaču, dok će sada svi oni koji žele da se upoznaju sa nalazima sa čuvenog lokaliteta moći da pogledaju izložbu keramike, otkrivene tokom davnih istraživanja 1985. godine.

16_MilevanikolaidisNikolaidis naglašava da se zbog malog izložbenog prostora u Muzeju mnogi predmeti čuvaju u depou, a programi kakva je Noć muzeja su prilika da neki od njih izaću na svjetlost dana i budu prikazani kakao domaćoj publici, tako i turistima koji su već počeli da pristižu u grad.

Nikolaidis naglašava da je postavka svojevrsno podsjećanje na prva istraživanja Svača, tokom kojih je pronađen veliki broj keramike i drugih predmeta, uglavnom iz srednjeg vijeka.

Prošle godine, poslije gotovo tridesetak godina, arheolozi su se vratili na Svač, a nova istraživanja će biti povod za neku buduću izložbu.

Portal Analitika