Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • VUJANOVIĆ: Presude u slučajevima Šarić i Zavala pale jer su nerazumljive, loša optužnica znači loše suđenje

VUJANOVIĆ: Presude u slučajevima Šarić i Zavala pale jer su nerazumljive, loša optužnica znači loše suđenje

1605svetlana
P
redsjednica Apelacionog suda Svetlana Vujanović kazala je, na predstavljanju Izvještaja o radu u 2012.godini, da su presude u slučajevima Šarić i Zavala oborene zbog neadekvatnih optužnica, te da je pritisak stranih ambasadora neprimjeren, jer taj sud ne može da donosi političke odluke.

VUJANOVIĆ: Presude u slučajevima Šarić i Zavala pale jer su nerazumljive, loša optužnica znači loše suđenje
Portal AnalitikaIzvor

- Loše optuženje je loše prosuđenje. Kad je odluka suda nerazumljiva, onda je to bitna povreda odredbe krivičnog postupka, pa se protiv takve odluke ili podnosi žalba ili zahjtev za zaštitu zakonitosti. Upravo je vrhovni državni tužilac jedini ovlašćen da podnosi zahtjev za zaštitu zakonitosti, izjavila je Vujanović.

Predsjednica Apelacionog suda je prokomentarisala stav državne tužiteljke Ranke Čarapić da je u nekim presudama prisutan akademizam.

- Mi to nijesmo doživjeli kao kritiku. Ono što zabrinjava jeste da je ona svoj stav iznijela preko medija. Odluke Apelacionog suda za njih su nerazumljive. Ono što državnom tužiocu nije bilo razumljivo, bio je dužan da kaže. Moram da kažem da to prelazi okvire njenog ovlašćenja i u TV intervjuuima se obračunava sa sudijama Apelacionog suda. Dakle, gdje su zahtjevi za zaštitu nezakonitosti nerazumljivih odluka Apelacionog suda, upitala je Vujanović.

Ona je dodala da ne stoji izjava stranih ambasadora da obaranje presuda znači nedostatak političke volje za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, dodavši da u „sudu ne rade političari“.

- Ne može sudska odluka biti politička odluka, niti može iziskivati volju politike. To je nezavistan samostalni državni organ, treće samostalne vlasti. Ne osluškujemo kakva je politička volja, pa da takvu odluku donesemo. Nedopustivo je da damo prohodnost nedostatnim optuženjima samo jer ih traži tužilac, ili što Evropa i građani očekuju presudu, kategorična je Vujanović.

Ona dodaje da Apelacioni sud donosi odluke na osnovu zakona i savjesne ocjene činjenice, te da će tako raditi i u budućnosti.

Vujanović je istakla i da vjeruje da strane diplomate ne posjeduju sve informacije, te ih poziva da im sudije predoče razloge tih odluka, "u mjeri u kojoj se svaki građanin može upoznati sa njima".

1605svetlana2
- Ubijeđena sam da bi se svi ti ambasadori, nakon posjete Sudu, zaustavili u ocjeni o radu Suda i da bi svi znali da bi u njihovim domovina donijeli istu presudu u svim ovim predmetima koji su pod prismotrom, kazala je Vujanović.

Prema njenim riječima, Apelacioni sud je u toku 2012.godine ostvario izvanredan razultat, pa se mogu pohvaliti da nema zaostalih predmeta iz ranijih godina.

Na kraju 2011.godine ostalo je neriješeno 266 predmeta, a na kraju 2012.godine ostalo je neriješeno 128 predmeta.

Upoređujući, po godinama, procenat neriješenih predmeta u odnosu na ukupan broj predmeta u radu, primjetno je da se taj procenat iz godine u godinu smanjuje.

Prosječno trajanje postupaka u 2012 .godini u svim vrstama predmeta iznosi dva mjeseca. Prosječan rok izrade odluka u svim vrstama predmeta na nivou suda je 10 dana.

Izvještavajući o Krivičnom odjeljenju, Vujanović je saopštila da je od 785 odluka samo njih osam bilo predmet ispitivanja Vrhovnog suda, a Ustavni sud je odbacio samo jednu presudu.

U 2012.godini nije bilo zahtjeva za izuzeće sudija Apelacionog suda u toku postupka.

Portal Analitika