Abiznis

Odbor za ekonomiju danas o izvještaju DRI

skupstinacg
S
kupštinski Odbor za ekonomiju, finansija i budžet razmatraće danas izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji državnih garancija Vlade izdatih u 2010. i 2011. godini.

Odbor za ekonomiju danas o izvještaju DRI
Portal AnalitikaIzvor

Nadležni Kolegijum DRI je usvojio krajem aprila Konačan izvještaj o reviziji državnih garancija izdatih u 2010. i 2011. godini za pet preduzeća, koje iznose 214,53 miliona EUR.

Revizijom su obuhvaćene garancije koje je Vlada izdala Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), Željezari Nikšić, Željezničkoj infrastrukturi, Željezničkom prevozu i Pobjedi.

Revizijom državnih garancija izdatih KAP-u utvrđeno je da subjekti revizije, ministarstva ekonomije i finansija i Komisija za kontrolu državne pomoći, nijesu u dovoljnoj mjeri primjenjivali normative kojom je propisana procedura postupka davanja državnih garancija za kredite fabrici.

Prilikom davanja državne garancije Željezari, kod subjekata revizije ministarstava ekonomije i finansija i Komisije za kontrolu državne pomoći utvrđeno je da nijesu detaljno sagledani ekonomski pokazatelji poslovanja fabrike, nalazi komercijalnog revizora, evidentni nagomilani dugovi, pogotovo prema državi kroz poreze i doprinose, akumulirani gubitak za period od 2005. do 2010. od preko 120 miliona EUR, trendovi na tržištu čelika, kao i okolnost da je i ranije Vlada plaćala obaveze Željezare po osnovu datih garancija.

Prema izvještaju DRI, Pobjeda i pored urgencija Ministarstva finansija, nije izmirivala obaveze prema Podgoričkoj banci Societe Generale. Zbog toga je Ministarstvo finansija 26. decembra 2011, isplatilo oko 992,27 hiljada EUR, u korist Podgoričke banke.

Do okončanja revizije nije zaključen Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa između Vlade odnosno Ministarstva finansija i Pobjede, po osnovu isplaćenog iznosa na ime izdate garancije.

Za Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) u 2010. i 2011. godini izdata je garancije u vrijednosti od oko 17 miliona EUR, a Željezničku infrastrukturu 12 miliona.

Iz DRI podsjećaju da ta preduzeća, shodno Zakonu o željeznici, obavljaju poslove od javnog interesa.

Članovi Odbora trebalo bi i da razmatraju informaciju o postupanju elektroenergetskih subjekata po nalozima Regulatorne agencije za energetiku (RAE). (Mina business)

 

 

Portal Analitika