Svijet

IAEA i Iran nijesu postigli sporazum

iranieae
M
eđunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) danas je saopštila da na drugom sastanku s Iranom održanom u Beču nije postignut uspjeh u vezi sporazuma koji je trebalo da omogući provjeru da li Iran pokušava da proizvede atomsko oružje.

IAEA i Iran nijesu postigli sporazum
Portal AnalitikaIzvor

"Nismo bili u mogućnosti da dovršimo dokument o strukturiranom pristupu o kojem pregovaramo već godinu i po", izjavio je šef inspektora agencije Herman Nakerts novinarima, prenose agencije.
"Mi ćemo nastaviti da probamo da dovedemo ovaj proces do kraja, ali datum za novi sastanak tek treba utvrditi" dodao je on.
Iranski ambasador u IAEA Ali Ašgar Soltanije je izjavio da su današnji razgovori bili intenzivni, kao i da su obje strane dale prijedloge. Dvije strane će sada "proučiti pažljivo ove prijedloge i na sledećoj sjednici će se postići rezultati", dodao je on.
Iranski zvaničnik je rekao da je cilj da se premoste razlike i dođe do zaključka o tekstu sporazuma na sledećem sastanku.
Glavna tema sastanka bio je zahtjev IAEA da se obezbjedi pristup svim postrojenjima, dokumentima i naučnicima koji su uključeni u nuklearni program.

Portal Analitika