Društvo

Gardašević: Zabrinjavajuće ekonomsko stanje u Nikšiću

branoooo
Z
abrinjavajući su podaci  koji govore o primanjima zarada u  Opštini Nikšić, a prema evidenciji koja se vodi u Opštinskom sindikalnom povjereništvu Nikšić. Iz te evidencije je nesporno da se enormnom broju zaposlenih zarade isplaćiju  sa zakašnjenjem i po nekoliko mjeseci, saopšteno je iz Opštinskog sindikalnog povjereništva.

 Gardašević: Zabrinjavajuće ekonomsko stanje u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Takođe, kako se dadaje, evidentan je problem neuplaćeni doprinosi na zarade, pa se određenom broju zaposlenih ne omogućava ostvarivanje prava na penziju.

- Stečaj je zaveden nad pet preduzeća u Nikšić i to: Nikpek „ Gradska pekara“ AD Nikšić, AD „Koni konfekcija“ Nikšić, HTP „ Onogošt“ Nikšić. „ Tehnostil“ AD Nikšić i Radvent AD Nikšić, navodi u saopštenju Branislav Gardašević predsjednik OSP Nikšić..

- Sve  to ima za posledicu „nagomilavanje“ nezadovoljstva među radnicima koji sa opravdanjem traže od poslodavaca , veću odgovornost i poštovanje nihovih prava, a prije svega: da im obezbijede rad, humanije uslove rada i poštovanje  toga rada, kao i redovnost isplata zarada, što je uslov egzistencije njihovih porodica.

Da je ekonomsko socijalna situacija krajnje nepovoljna govori i podatak iz „ potrošačke korpe“( koja se vodi u Opštinskom sindikalnom povjereništvu Nikšić) da je za minimum egzistencije četvoročlanoj porodici u Nikšiću  mjesečno potrebno najmanje 366,73 eura, u koji iznos nijesu uračunati komunalni i drugi troškovi, kao ni troškovi za higijenu, obuću, odjeću, a zatim ni troškovi za školski pribor porodicama koje školuju đake i studente. Stoga, zahtijevamo   odgovorniji odnos svih na oživljavanju privrede i otvaranju  novih radnih mjesta, što po našem mišljenju, jedino može doprinijeti stvaranju  drugačije, odnosno bolje klime u našem gradu, kaže Gardašević, pozivajući vlasnika Željezare da otvori nova radna mjesta.

- Imajući u vidu značaj koji je imala Željezara za Grad Nikšić, ponovo se obraćamo nadležnim organima „ Toščelika“- kupcu Željezare Nikšić, da ispoštuju dogovorenu dinamiku otvaranja  radnih mjesta i zapošljavanja  300 novih radnika, što bi bio pozitivan primjer i drugim poslodavcima a u cilju poštovanja zaključenih ugovora i propisa države Crne Gore, zaključio je Gardašević.

Portal Analitika