Politika

LEKIĆ: Krajem maja moguć povratak u Skupštinu

1505lekicM1
L
ider Demokratskog fronta Miodrag Lekić je nakon redovnog mjesečnog sastanka šefova misija EU akreditovanih u Crnoj Gori, u obraćanju novinarima, kazao da postoje velike mogućnosti da se vrlo brzo, možda i krajem iduće nedjelje, ukoliko svi zahtjevi sa protesta budu predmet skupštinske sjednice, Demokratski front vrati u skupštinske klupe.

LEKIĆ: Krajem maja moguć povratak u Skupštinu
Portal AnalitikaIzvor

- Nastavićemo sa sjednicama Predsjedništva, donosićemo odluke, već smo neke i donoslili. Podsjetiću vas, da se nikada nije radilo o bojkotu parlamenta, već o selektivnom učestvovanju i neučestvovanju u radu Skupštine. To je velika razlika, ne samo terminološka, već i pojmovna. Prema tome, mi smo bili odsutni iz parlamenta, upravo, da bi doprinijeli konsolidovanju, konstituisanju, ustavnom, institucionalnom u Crnoj Gori, na bazi prava, na bazi vrijednosti Evrope i jednostavno, mi smo morali imati neki odgovor na ove pojave koje su bile. Dakle, “afera snimak”, kao jedan udruženi poduhvat planiranja i realizovanja izbornih krađa i onda se to dogodilo na posljednjim izborima, po našem mišljenju i po našim podacima - kazao je Lekić i dodao:

- U tom smislu, nijesmo imali pravo da se ponašamo kao da se ništa nije dogodilo. Mi smo se opredijelili za selektivno napuštanje parlamenta. Počećemo da aktivno djelujemo u parlamenu, onda kada budu na dnevnom redu naši zahtjevi sa mitinga, sa protesta, i u razgovoru koji sam imao sa predsjednikom Skupštine, postoje velike mogućnosti da vrlo brzo, možda i krajem iduće nedjelje, možda, još to treba sve definisati, svi zahtjevi sa protesta budu predmet skupštinske sjednice i eto nas, moguće krajem maja, u Skupštini. Mi ćemo dati vrlo aktivan doprinos i nastaviti sa našom strategijom selektivnog praćenja, ukoliko se poboljšava ta politička scena, na bazi vladavine prava, ako doprinesemo dekriminalizaciji crnogorskog društva, itd, bićemo sve aktivniji u Skupštini. Ukoliko toga nema, ukoliko se stvari farsično dešavaju u Skupštini i drugdje, naravno da nećemo u takvim društvima učestvovati i biti prisutni - kategoričan je Lekić.

1505lekicM1

Na pitanje o eventualnom učešću u osnivanju anketnog odbora, Lekić je kazao:

- Ako se sjećate zahtjeva, i to je tema, i ustavne promjene, nijesu samo tema predsjednički izbori, nego i druge teme, dakle, sve što bude na dnevnom redu, naravno, da ćemo da budemo tamo prisutni, između ostalog, tamo je i pitanje istrage povodom „afere snimak“. Kada to bude na dnevnom redu, mi ćemo biti u Skupštini.

Komentarišući trenutnu ulogu SDP-a na političkoj sceni, obzirom na njihove stavove koji se tiču inauguracije predsjednika i zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, Lekić je kazao:

- Mislim da SDP pokazuje, po mom mišljenju, političku zrelost, jednu autonomnost, to je ozbiljna politička partija. Ona je, očigledno, svojim izjavama, odnosno njihovih predstavnika, s jedne strane, zabrinuta nad tokovima crnogorskog društva, kako u domenu nedovoljnog funkcionisanja pravne države, čitave te materije, tužioca itd; a s druge strane, u ekonomskom dijelu - te razlike koje SDP ima sa vladajućom strankom..podsjetimo se, da to nije od juče... Predsjednički kandidat Vujanović je recimo, više puta, javno optuživao SDP, kao glavnog krivca za propast crnogorske ekonomije, zbog KAP-a. Dakle, više je on napadao SDP, nego SDP njega. Tako, to je jedna tema koja, čini mi se, traje, i koja nije tako nova. Ukupno, ja sam u tim kontaktima sa predsjednikom Skupštine naišao na jednog partnera koji komunicira sa pozicije političke autonomnosti i političke kulture, i ja pozdravljam taj pristup i mislim da on samo može da donese dobro Crnoj Gori.

1505branko1

Lekić je naveo da ne zna da li će SDP prisustvovati predsjedničkoj inauguraciji, i da je to „njihova autonomna odluka“.

- Mislim da, kroz činjenicu da su proklamovali da se radi o neustavnom predsjedniku, ja mislim da oni ulaze u određenu kontradikciju, ne malu, ukoliko se pojave i doprinose prisustvom nekom utemeljenju i inauguraciji neustavnog predsjednika, tako da oni će najbolje analizirati izjave i što će raditi, tako da ja to ne bih izjavljivao u ime njih.

 

Portal Analitika