Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Zaključci Skupštine u vezi KAP-a nemaju veze s mozgom

1505vojindjukanovicok
B
ivši ministar privrede i nekadašnji član uprave KAP-a Vojin Đukanović ocijenio je u izjavi Portalu Analitika da zaključci Skupštine u vezi rješavanja nagomilanih problema u fabrici „nemaju veze s mozgom“.

ĐUKANOVIĆ: Zaključci Skupštine u vezi KAP-a nemaju veze s mozgom
Portal AnalitikaIzvor

-Radi se o striktno političkim, a nikako stručnim zaključcima, kojim se pokušavaju steći jeftini poeni. Svima je jasno da se ugovor sa ruskim suvlasnikom ne može raskinuti bez velike štete po Crnu Goru i vladin predlog zaključaka je bio neuporedivo bolji- istakao je Đukanović.

Zaključcima koje je na predlog SNP-a usvojila Skupština predviđaju raskid ugovora sa ruskim „strateškim partnerom“ bez nadoknade, obezbjeđivanje subvencija za socijalno najugroženiji sloj stanovništva, te nastavak akcije odobravanja popusta za uredne platiše računa za struju nakon 1. avgusta. Zaključci Vlade bazirali su se na isplati trećine od 120 miliona eura KAP-a prema ruskoj VTB banci iz budžeta, odnosno 51 miliona u ratama.

Đukanović naglašava da napajanje fabrike strujom sa samo jednog dalekovoda ne predstavlja problem za njeno normalno funkcionisanje.

-U slučaju kvara KAP bi se prebacio na drugi dalekovod. Vjerovatno je u pitanju pritisak Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) da se potpiše dugoročni ugovor o snadbijevanju. Vitalno pitanje je plaćanje obaveza za utrošenu struju- moraju se dogovoriti cijena i izmiriti dug- naveo je Đukanović.

Objasnio je da plansko gašenje ćelija podrazumijeva vađenje metala, nakon čega se bez problema mogu ponovo aktivirati.

-Međutim, u slučaju iznenadnog gašenja metal ostaje u ćelijama, koje se naknadno ne mogu pokrenuti- precizirao je Đukanović.

 

Portal Analitika