Abiznis

U ponedjeljak glasanje o KAP-u

0305krivokapic
B
udućnost Kombinata aluminijuma i dalje je pod znakom pitanja. Nakon što su usvojeni dugoočekivani zaključci u Skupštini čeka se odgovor Vlade na pitanje kako će biti regulisano trenutno najbitnije pitanje-snabdijevanje KAP-a strujom. Predstavnik Vlade u bordu direktora Nebojša Dožić kaže da je ostalo još 5 dana da nadležni nađu rješenje za taj problem.

U ponedjeljak glasanje o KAP-u
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko situacija bude kao sto je sada-biće naloženo gašenje ćelija.

- Na moj zahtjev glasanje je odgođeno za 20. To će biti samo glasanje elektronskim putem. Nadam se da će se pojaviti neko rješenje u međuvremenu,ukoliko ne bude izgleda da se pronađe neko rješenje pristupićemo gašenju ćelija, kazao je Dožić.

A energetska mreža mreza je i dalje ugrozena,saopstili su nam iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema. Predsjednik borda direktora Dragan Laketić za Antenu M je kazao da se nema šta novo reći u odnosu na prethodne dane. Stanje je isto i ne može se tačno reći još koliko će sistem moći tako a funkcioniše. Nada se da će uskoro problem biti konačno riješen.

- Ne može se definisati koliko bi još mogao sistem da funkcioniše ovako,to je jedno stanje koje je neuobičajeno i neprimjereno. Nadamo se da će stvari ubrzo, u narednim danima biti riješene i da će ova agonija biti završena, istakao je Laketić.

A u međuvremenu, menadžment KAP-a pravi spisak od 600 radnika koji su višak u fabrici. Predsjednik sindikata aluminijuma Rade Krivokapić kaže da zaposleni neće to dozvoliti. Prijete i štrajkom.

- Na tim spiskovima bi trebalo da se nađe oko 600 zaposlenih od postojećih 1.200 što znači da mnogo ljudi strahuje hoće li ostati bez posla. To zabrinjava i zato što poslodavac u ovom trenutku nema novca da izmiri obaveze prema tim radnicima. Tako da se postavlja pitanje zašto se uopšte i rade ti spiskovi? Bojimo se da ne dođe do neke provokacije gdje bi zaposleni mogli da uđu u štrajk, što bi u ovom trenutku bilo kobno po proizvodnju, kazao je Krivokapić.

Krivokapić kaže da je dobro što je glasanje o KAP-u zakazano za 20, jer je vrijeme da svi saznaju kakva je budućnost fabrike.

- Mislim da je to pravi trenutak da se donese odluka o KAP-u, jer više niko ne može da trpi ovu situaciju. Definitivno nam treba odluka da li će KAP raditi ili ne jer sva ova neizvjesnost ubija zaista posebno radnike, dodao je Krivokapić.

Portal Analitika