Zanimljivosti

FOTO: Oaza u Kini odolijeva pustinji već 2.000 godina

1505oaza
M
alo je nedostajalo da pijesak "proguta" drevnu oazu usred kineske pustinje, ali je kineska vlada to spriječila u posljednji čas.

FOTO: Oaza u Kini odolijeva pustinji već 2.000 godina
Portal AnalitikaIzvor

Smještena oko šest kilometara južno od grada Dunhuanga, u sjeverozapadnoj Kini, oaza Jezero Mladog Meseca (Yueyuawuan na kineskom jeziku) je izvor slatke vode i turistička atrakcija.

1505oaza2
Oaza, za koju se vjeruje da je stara 2.000 godina, počela je da se smanjuje zbog sve veće isušenosti regije. A onda je vlada odlučila da je "dopuni".

Jezero je 1960. godine bilo prosječne dubine oko pez metara, a početkom devedesetih se smanjilo na manje od metra, jer je izvor podzemnih voda dramatično presušio. Lokalne vlasti su 2006. godine odlučile da se umiješaju i spasu oazu tako što će dopuniti jezero vodom. Od tada je njegova dubina porasla.

1505oaza3
Jezero je dugo 218 metara i široko 54. Uz njega je tradicionalna pagoda i uličica sa tezgama za suvenire. Mjesto je popularno među turistima koji tu svraćaju na svojim ekskurzijama kroz pustinju, jašući na kamilama.

Vjeruje se da je jezero opstalo ovoliko dugo zbog niske nadmorske visine, ali i položaja koji spriječava višak pijeska iz obližnjih dina da dospije do njega. Okružen visokim planinama, grad Dunhuang ima surovu klimu: veoma topla ljeta i oštre zime. Kiša pada u malim količinama i brzo ispari.

izvor: blic rs

Portal Analitika