Kultura

I Grad teatar obilježava 200 godina od rođenja Njegoša

1504budvagt
Nj
egoševo djelo biće ideja vodilja dva spektakla – na otvaranju i zatvaranju ovogodišnjeg Grad teatra u Budvi, a rediteljski će ga uobličiti Slobodan Milatović i Marija Perović, najavili su iz direkcije tog festivala.

I Grad teatar obilježava 200 godina od rođenja Njegoša
Portal AnalitikaIzvor

Kulturna manifestacija, čije će 27. izdanje biti priređeno od 15. juna do 1. avgusta, u dramskom dijelu će predstaviti i praizvedbu pozorišnog uprizorenja romana Ksenije Popović „Uspavanka za Vuka Ničijega“. Kako ističu iz Grad teatra, u pozorišnom segmentu se mogu očekivati izuzetno zanimljiva gostovanja iz Podgorice, Beograda, Novog Sada, Sombora, Sarajeva, sa Briona, iz Rijeke i Zagreba.

- I festival Grad teatar će ove godine obilježiti jubilej 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša. Stoga će okviri festivala, njegov početak i završetak, biti posvećeni velikom pjesniku i misliocu XIX vijeka, a Grad teatar priprema pozorišni performans i igrokaz inspirisan idejama njegovog djela. Otvaranje je povjereno crnogorskom reditelju Slobodanu Milatoviću, koji će u performansu pod nazivom „Gle, idejo, iskro besamrtna“ okupio neke od najznačajnijih glumaca regiona, koji su tumačili naslovne uloge pozorišnih uprizorenja Njegoševih djela. Govorimo o Petru Božoviću, Branimiru Popoviću, Vojislavu – Voji Brajoviću i Srđanu Grahovcu. Publiku će kroz performans voditi glumica Julija Milačić. Sve će se odvijati u pozorišno već osmišljavanom prostoru manastira Praskvice, čime se Grad teatar pridružuje proslavi još jednog značajnog jubileja, 600 godina postojanja manastira Praskvica – ističu iz Pres službe festivala.

Za zatvaranje festivala planiran je igrokaz koji već naslovom govori o drugačijem pogledu na stvaralaštvo crnogorskog pjesnika i vladike. Riječ je o ostvarenju „Njegoš za početnike“, koji po tekstu dramaturškinje Maje Todorović režira Marija Perović.

Grad teatar najavljuje i 58. predstavu u svojoj bogatoj produkcionoj djelatnosti. Riječ je o uprizorenju romana Ksenije Popović „Uspavanka za Vuka Ničijega“, čiju režiju potpisuje beogradska rediteljka Đurđa Tešić. Izvršni producent predstave je Narodno pozorište iz Beograda, a uloge su povjerene Viktoru Saviću, Mariji Vicković, Pavlu Jeremiću, Vanji Milačić i Bojanu Krivokapiću.

- Budući da je Grad teatar zamišljen kao festival koji publici festivala i gostima Budve omogućava da vide neke od najuspješnijih ostvarenja regiona, koji kvalitetom zadovoljavaju standarde festivala iz godinu u godinu njeguje, možemo najaviti izuzetno zanimljiva gostovanja iz Podgorice, Beograda, Novog Sada, Sombora, Sarajeva, sa Briona, iz Rijeke i Zagreba. No, pošto se još radi na ispunjavanju svih zakonskih procedura koje treba ispratiti kada je planirana realizacija budžeta u pitanju, ne možemo naznačiti detalje gostujućih predstava i gostovanja u ostalim programima – dodaju iz Grad teatra.

Oni podsjećaju da je za festival iz gradskog budžeta Budve ove godine predviđeno 300.000 eura, dok je Ministarstvo kulture opredijelilo još 25.000 eura na osnovu konkursa.

Na 27. Grad teatru biće priređeno pedesetak različitih programa iz produkcije pozorišne, likovne, muzičke i književne umjetnosti. Kako je ranije rečeno, zbog isteka ugovora završena je dosadašnja saradnja sa budvanskom Multimedija grupom, pa dramski program selektuje upravo festivala direkcija.

Portal Analitika