Svijet

Francuska uvodi poreze na pametne telefone i tablete radi finansiranja kulture?

1405-Francuska-tel
F
rancuska vlada razmatra uvođenje posebnog poreza od jedan odsto na prodaju pametnih telefona i tablet računara, a sav novac koji bi se na taj način prikupio bio bi namijenjen razvoju francuske kulture, prenosi Blic.rs.

Francuska uvodi poreze na pametne telefone i tablete radi finansiranja kulture?
Portal AnalitikaIzvor

Procjenjuje se da bi uvođenjem novog poreza godišnje moglo da se prikupi 86 miliona eura, koji bi bili uloženi u francuski film, muziku i umjetnost, prenosi BBC.

Uvođenje poreza ima zakonsku osnovu u takozvanoj politici "izuzetnosti kulture", koja podrazumijeva zaštitu francuske kulture od negativnih uticaja tržišta i strane konkurencije.

Televizijski emiteri već plaćaju naknade kojima se finansiraju projekti u kulturi, ali od toga su izuzete kompanije poput Gugla i Epla.

U Francuskoj je danas objavljena studija Pjera Leskira, bivšeg izvršnog direktora komercijalne francuske televizije Kanala plus, u kojoj je predstavljeno 75 prijedloga kako zaštiti francusku kulturu u sudaru sa digitalnim inovacijama.

Ministarka kulture Francuske Oreli Filipeti predstavljajući izvještaj navela je da nova, sofisticirana tehnologija, koja je veoma skupa, ni na koji način ne doprinosi finansijski radu umjetnika.

- Kompanije koje proizvode tablete moraju, na neki simboličan način, da doprinesu od svoje zarade umjetnicima - rekla je ministarka Filipeti i navela da je to bitka za Francusku.

Ona je dodala da će novi "porez za kulturu" najvjerovatnije biti dio novog budžeta koji će se naći pred francuskim parlamentom u novembru, prenosi Blic.rs.

Foto: blic.rs

 

Portal Analitika