Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • NOVI ZAKON: Komunalni policajci imaće pravo da legitimišu, zadržavaju građane i da koriste palice i lisice

NOVI ZAKON: Komunalni policajci imaće pravo da legitimišu, zadržavaju građane i da koriste palice i lisice

hapsenje
Predlogom Zakona o komunalnoj policiji koji je Vlada utvrdila na prošloj sjednici, komunalna policija imaće pravo da legimitiše, zadržava građane kao i da upotrebljava sredstva prinude, navodi se u zakonskom testu koji je objavljen na internet stranici Vlade. Komunalni policajci koji se nalaze pod direktnom kontrolom predsjednika opštine nosiće značke i biće opremljeni lisicama i pendrecima.

NOVI ZAKON: Komunalni policajci imaće pravo da legitimišu, zadržavaju građane i da koriste palice i lisice
Portal AnalitikaIzvor

Prema zakonskom tekstu, u obavljanju poslova komunalne policije mogu se primjenjivati sredstva prinude kad je to nužno i u mjeri koja je neophodna za izvršenje određenog posla i kojima se cilj postiže sa najmanje štetnih posljedica.

U članu 32, koji definiše sredstva za vezivanje koja se mogu se upotrijebiti radi odbijanja napada usmjerenog na komunalnog policajca.

-Upotrebom sredstava za vezivanje smatra se, po pravilu, vezivanje ruku iza leđa.

Upotreba sredstava za vezivanje: Sredstvima za vezivanje smatraju se služene lisice, plastične zatege i druga za to namijenjena sredstva, kaže se u zakonu. Shodno zakonu komunalna policija ima pravo da legitimiše građane.

- Komunalni policajac utvrdiće identitet lica čije ponašanje ili djelovanje predstavlja narušavanje komunalnog reda i u drugim slučajevima kad to nalaže vršenje poslova komunalne policije. Prije utvrđivanja identiteta, komunalni policajac dužan je da upozna lice sa razlozima utvrđivanja njegovog identiteta. Utvrđivanje identiteta vrši se uvidom u ličnu ispravu (lična karta, vozačka dozvola i putna isprava) ili na osnovu izjave lica čiji se identitet utvrđuje, navodi se u zakonskom tekstu.

Predlog zakona prepisuje da komunalni policajac ima pravo da zadrži lice koje prekrši komunalne zakone.

- Lice zatečeno u narušavanju komunalnog reda koji predstavlja prekršaj, komunalni policajac može zadržati, u skladu sa zakonom kojim se uređuje prekršajni postupak.

U vršenju komunalnog nadzora, komunalni policajac može izvršiti pregled objekata i prostorija, zemljišta, opreme i uređaja, sredstava rada i drugih predmeta, proizvoda koji se stavljaju u promet, robe u prometu i vršenja prometa robe i pružanja usluga, u skladu sa zakonom kojim se uređuje inspekcijski nadzor i drugim zakonom kojim se uređuju poslovi, koji su preneseni ili na osnovu kojeg su povjereni komunalnoj policiji.

Kad se upotrebljava palica: Palica se može upotrijebiti ako je upotreba fizičke snage bezuspješna ili ne garantuje uspjeh.

Udarci palicom se ne nanose u predjelu glave, vrata, kičmenog stuba, grudnog koša, trbušnog zida, genitalija i zglobova, osim kao krajnja mjera.

Prema licima mlađim od 14 godina, očigledno bolesnim i iznemoglim licima, licima sa teškim invaliditetom i ţenama čija je trudnoća vidljiva, palica se moţe upotrijebiti samo ako neko od tih lica vatrenim oružjem, oruđem ili drugim opasnim predmetom ugrožava ţivot drugog lica. U slučaju opasnosti izazvane elementarnim i drugim nepogodama kojima se ugrožavaju građani i materijalna dobra, komunalna policija učestvuje u zaštiti i spašavanju u skladu sa zakonom kojim se uređuje sistem zaštite i spašavanja. Komunalni policajac ima službenu legitimaciju koju pokazuje prije primjene ovlašćenja, na zahtjev lica prema kome se ovlašćenje primjenjuje.

Službenu legitimaciju izdaje predsjednik opštine, a zakonom je propisano da na 5000 stanovnika može da bude jedan komunalni policajac.

Portal Analitika