Abiznis

Zbog kašnjenja Eko zgrade, Vlada izgubila donaciju od 820.000 eura

1405ekozgrada
V
lada je izgubila austrijsku donaciju od 820.000 eura zbog kašnjenja u radovima na izgradnji Eko zgrade Ujedinjenih nacija u Podgorici, koja je trebalo da bude završena ovog mjeseca, pišu Vijesti.

Zbog kašnjenja Eko zgrade, Vlada izgubila donaciju od 820.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Podgorički list prenosi detalje dokumenta koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici, a u kome se ističe da kašnjenje u realizaciji i gubitak donacije "ozbiljno ugrožava završetak projekta i opterećuju odnose sa sistemom UN-a u zemlji".

- Svako dalje kašnjenje ili odlaganje realizacije bilo bi kompromitujuće po ugled i reputaciju Crne Gore u UN, posebno sa aspekta potvrde datih prvobitno prilikom posjete glavnog administratora UNDP-a (Helen Klark) u septembru 2010. godine, a zatim i generalnog sekretara (Ban Ki Muna) u julu 2012. godine - stoji u usvojenom dokumentu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

U dokumentu se direktno ne navodi ko je krivac za kašnjenje radova na Eko zgradi, koja se radi na osnovu pobjedničkog projekta arhitekte Danijela Fugenšusa sa konkursa iz 2006. godine. Umjesto toga se navodi da su "problemi različitog tipa" uzrokovali kašnjenje u realizaciji projekta, zbog čega je austrijska Agencija za razvoj (ADA) bila prinuđena da neiskorištena sredstva od prvobitno predviđenih 924.000 eura, prebacuje iz godine u godinu "iako to nije bilo u skladu sa njihovim internim procedurama", kako bi se dogovor produžio.

ADA je u decembru 2012. godien obavijestila da više ne može da obnovi Ugovor sa Crnom Gorom, jer je ona u međuvremenu stekla statuss kandidata za članstvo u EU, pa više ne može biti u razvojnom programu ADA-e.

Foto: djr.gov.me

Portal Analitika